Stručnjaci Univerziteta u Kragujevcu razvijaju softver za borbu protiv kovida-19

0
868

Stručnjaci Centra za bioinženjering Univerziteta u Kragujevcu zajedno s kolegama s Harvarda ubrzano razvijaju softver za predviđanje razvoja bolesti kovid-19 kod pacijenata i uskoro se očekuje i njegova primena.

Naše stručnjake već su zvali iz kabineta premijerke Srbije Ane Brnabić sa željom da se napravi centralni sistem za celu Srbije, kako bi svi podaci mogli da se slivaju na jedno mesto i koriste.

Prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu i rukovodilac Centra za bioinženjering u toj visokoobrazovnoj ustanovi, dugo je radio na Harvardu. Odatle je i potekla ideja o zajedničkim projektima u vezi s najvažnijim pitanjima u svetu, a danas je to korona virus.

“Svi smo sada upregli kapacitete da probamo da pomognemo našim lekarima koji se bore s korona virusom i da kao inženjeri pokušamo da napravimo softver ili program koji će procenjivati i predviđati razvoj bolesti”, rekao je profesor Filipović koji je za Kurir opisao kako će primena tog softvera izgledati u praksi.

“Kad inficirani dođe u trijažni centar, prvo će mu se raditi rendgenski snimak pluća, potom će mu biti izvađena krv i urađene ostale analize. Ukoliko je ta osoba pozitivna na korona virus, u zavisnosti od kliničke slike i parametara dijagnostike, pristupaće se određivanju mogućeg toka bolesti i terapije. Znamo da ima pacijenata s promenama na plućima koji imaju lakšu kliničku sliku, a isto tako znamo da kad se razvije teška forma bolesti, onda je kasno, možda čak i za respirator”, priča prof. dr Filipović.

Prema njegovim rečima, parametri u rezultatima analiza novozaraženog pacijenta vrlo su bitni za kompjuterski program koji simulira dalji razvoj bolesti, pri čemu istovremeno i „uči“ iz parametara prethodnih pacijenata kako se klinička slika razvijala.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime