„Stopama besmrtnih“ u biblioteci “Vuk Karadžić”

0
1295

Bogata umetnička zaostavština inspirisana kragujevačkim stradanjem nevinih u oktobru 1941. od ovog meseca dostupna je javnosti na jednom mestu – u savremenom formatu.

stopamaeng

U Galeriji Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u sredu, 19. oktobra, od 18 časova biće održana promocija elektronske publikacije „Stopama besmrtnih“. Reč je o projektu Udruženja građana DKO „Serbum“ koji je finansirao grad Kragujevac, a na kome su prethodnih nekoliko meseci, uz članove „Serbuma“, radili i priznati medijski profesionalci i stručnjaci iz različitih sfera umetnosti poput slikarstva i književnosti.

DVD, uz titl na engleskom jeziku, objedinio je vredna književna, slikarska, vajarska dela inspirisana stradanjem u kragujevačkim Šumaricama.

Publikacija sadrži prikaze svih spomenika u Memorijalnom kompleksu „21. oktobar“ i vrednih dela u Muzeju „21. oktobar“, poput ciklusa ulja „Kragujevac 1941.“ slikara Petra Lubarde i instalacije vajara Nandora Glida „Kragujevački oktobar“. Istoričarka umetnosti Maja Stanković kroz publikaciju daje gledaocima sveobuhvatni prikaz umetničkog viđenja tragedije.

I sva vredna književna dela inspirisana kragujevačkim oktobrom našla su se u ovoj elektronskoj publikaciji. Autori poput Desanke Maksimović, Dušana Radovića, Vidosava Stevanovića, Dragana Jovanovića Danilova iznedrili su dela trajne vrednosti kroz sopstveno viđenje tragedije u Šumaricama. Sa različitih aspekata i kroz različite tematsko-motivske celine u publikaciji „Stopama besmrtnih“ razmatra se književna vrednost stvaralaštva inspirisanog konkretnim zločinom i dela namenski pisanih za Veliki školski čas.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime