Stefanović zlatom do olimpijske vize

0
1166

milutin stefanovic cika mata

Milutin Stefanović, reprezentativac kragujevačke družine „Čika Mata“ osvojio je zlatnu medalju u gađanju vazdušnom puškom na Svetskom kupu u američkoj vojnoj bazi Fort Bening sa 209,7 krugova što mu je donelo i olimpijsku vizu za Olimpijske igre u Riju 2016! Rezultat je i novi državni rekord finala, bolji od njegovog starog (209,4, VN Beograda 2014).

Stefanović je u finale, koje je vredelo 625,6 krugova, ušao kao četvrti, iza Haoran Janga (Kina) sa 630,5, Italijana Kamprianija sa 629,5 i Sang Do Kima iz Koreje sa 628,2 kruga. Stevan Pletikosić je završio na 44. mestu sa 616,7 krugova.

U finalu, Stefanović je pobedio Kineza Janga, broja jedan na svetskoj rang listi, koji je završio na drugom mestu sa 209 krugova. Treći je bio Anton Rizov (Bugarska) sa 185, 8 krugova i pripala mu je druga (od tri) olimpijske vize koje su se delile. Poslednju je osvojio petoplasirani Aleksander Šmirl (Austrija).

– Fort Bening je za mene srećno strelište, ovde sam 2014. osvojio prvu medalju u karijeri na Svetskim kupovima i to srebrnu. Presrećan sam zbog medalje i vize, sada mogu u pravom ritmu i bez žurbe da se pripremam za Olimpijske igre, prve u karijeri. Dugo sam čekao na priliku da gađam za olimpijske kvote. Trudio sam se da ne razmišljam o olimpijskoj vizi. Danas sam objedinio dva dobra gađanja u kvalifikacijama i u finalu. Cilj je bio da osvojim medalju, a znao sam da će sa njom doći i kvota za Rio. Posebno mi je drago što sam popravio i rekord Srbije. Volim da gađam sa vrhunskim strelcima, to je izazovno, a ja volim izazove – rekao je Stefanović.

Kako je napisao komentator „ISSF njuza“ Marko Dala Dea, „Stefanović je u finalu pokazao da je jedan od najboljih strelaca vazdušnom puškom u svetu. Vrlo brzo došao je na drugu poziciju iza Janga koji je vodio u toj fazi. U drugom delu meča, borili su se rame uz rame i posle 17. dijabole Stefanović je imao samo 0,2 kruga manje od Kineza. Obišao ga je maksimalnim rezultatom u 18. hicu 10,9 a završio je sa dva sjajna pogotka od po 10,7 krugova, dovoljno za pobedu!“

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime