Statueta „Joakim Vujić“ Renati Ulmanski

0
800

renata ulmanski

Kragujevački Knjaževsko-srpski teatar dodelio je Statuetu „Joakim Vujić“ za 2017. godinu glumici Renati Ulmanski. Statueta se svake godine (od 1985.) za Dan teatra – Sretenje svečano, 15. februara, uručuje laureatu za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.

Žiri za dodelu Statuete u sastavu: mr Vojo Lučić direktor Knjaževsko-srpskog teatra, pozorišni kritičar Željko Jovanović, dramaturg Marija Soldatović i glumci Ivana Nedeljković i Čedomir Štajn jednoglasno je doneo odluku, a u obrazloženju se kaže:

„Renata Ulmanski je omiljena glumica svih generacija sa višedecenijskom uspešnom karijerom filmske, televizijske i pozorišne glumice. Pozorišne scene na kojima je igrala oplemenila je svojom umetničkom jedinstvenošću bojeći dramske likove osobenim šarmom i toplinom.Svojim dugogodišnjim posvećenim glumačkim angažmanom i postignutim umetničkim rezultatima Renata je dala izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji.“

Prsten sa likom Joakima Vujića, dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu glumici Marini Stojanović.

– Marina Stojanović je glumica koja se odlikuje odanošću glumačkoj profesiji i svom pozorištu na čijim daskama duže od trideset godina, zajedno sa svojim kolegama, stvara magiju pozorišne umetnosti. Ona je glumica koju bi svako pozorište želelo da ima, autentična i posvećena na sceni bez obzira da li je kraljica, sobarica, otkačena baka, nesrećna devojka iz irske provincije, gospođa ministarka ili bravurozni Šekspirov PUK – navodi se u obrazloženju.

Godišnja nagrada Miodragu Pejković za ulogu Kir Janje u predstavi Jovana Sterije Popović „Kir Janja“, režija Dragana Varagić.

– U ulozi Kir Janje Miodrag Pejković je dokazao svoju glumačku zrelost, kao i otvorenost za moderno čitanje i inscenaciju jednog od najznačajnijih Sterijinih dela. Vođen veštom rediteljskom, ali i glumačkom rukom Dragane Varagić uspeo je da nam prenese višeslojnost lika Kir Janje. Svojom glumačkom harizmom i osobenošću koja dopire do svakog gledaoca Pejković je potvrdio da spada u malu grupu srpskih glumaca koji mogu izneti jedan od najznačajnijih likova srpske dramaturgije, što Kir Janja zasigurno jeste – stoji u obrazloženju.

Godišnja nagrada Ani Todorović, za ulogu Hermije u predstavi San letnje noći Vilijama Šekspira u režiji Pjer Valter Polica:

„Ana je ulogu Hermije odigrala veštim i preciznim glumački sredstvima, a u prvom planu njene igre, kao i njenog glumačkog delovanja uopšte, bila je posvećenost predstavi kao kolektivnom činu.“

Godišnja nagrada za 2016. godinu dodeljuje se i inspicijentu Radi Jovanović.

Knjaževsko-srpski teatar će svoju godišnjicu, 15. februara 2017. godine, obležiti premijerom predstave Ujka Vanja, Anotna Pavloviča Čehova, u režiji Jovana Grujića.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime