Šta povezuje animirani film “Ledeno doba” i našu novčanicu od 2000 dinara?

0
2795

“Ledeno doba 4: pomeranje kontinenata” je ovog leta najgledaniji film u srpskim bioskopima. Nema mladih ili onih koji se tako osećaju, a da nisu ljubitelji ovog sada već legendarnog crtaća. Sam naziv ovog filma „Ledeno doba“ se odnosi na geološki period koji se odlikovao značajnim smanjenjem površinske i atmosferske temperature na Zemlji, što je za posledicu imalo povećanje ledenog pokrivača na planeti. Naučnici znaju da se ledeno doba dešavalo nekoliko puta u istoriji planete, međutim, oni nisu u potpunosti sigurni zašto dolazi do tog fenomena.

Upravo tu nastaje veza između popularnog crtaća i naše novčanice od 2000 dinara!!!

PITATE SE KAKO?

Naime, na novčanici od 2000 dinara nalazi se lik slavnog srpskog naučnika Milutina Milankovića.
Najveći doprinos nauci on je dao proučavajući zakonitosti pojavljivanja ledenih doba u dalekoj prošlosti i upravo je on dao do sad najpotpuniju teoriju, koja poslednjih godina dobija sve snažniju podršku u merenjima izotopskog sastava geološkog materijala koju je on izložio 1920. godine. Prema toj teoriji, poznatoj kao „Milankovićevi ciklusi“, do pojave ledenih doba dolazi zbog precesije Zemlje zbog čega se ugao ose rotacije Zemlje neznatno menja u odnosu na ravan njene orbite oko Sunca. Zbog male promene ugla menja se i osunčanost Zemljine površine te leta periodično postaju malo hladnija, za stepen dva, a zime isto toliko toplije. Na geografskoj širini od 60 stepeni to je dovoljno da se zimski snegovi preko leta potpuno ne istope, a isto tako da u neznatno toplijim zimama bude više padavina. Kumulativni efekat je da se snegovi sa vrhova planina polako spuštaju u doline i vremenom potpuno pokriju veliki deo umerenog klimatskog pojasa. Normalno, pojava je mnogo složenija jer se istovremeno sa precesijom Zemlje neznatno menja i njena orbita oko Sunca pa opažena periodičnost pojave ledenih doba nije tako jednostavna. Veličina “Milankovićevog efekta” zavisi i od razlike između najvećeg i najmanjeg rastojanja Zemlje od Sunca.

Rezultati njegovih proračuna su dali objašnjenje klimatskih promena u dalekoj prošlosti Zemlje. Dokazi o pojavama ledenih doba do koji se došlo posmatranjem i nalazima na terenu uklapali su se u rezultate dobijene primenom matematičkih proračuna. Pojave i trajanja ledenih doba su time objašnjene. Tragovi kretanja glečera, sastav tla, arheološki i paleontološki nalazi potvrđuju tačnost Milankovićevih proračuna. Milankovićeva astronomska teorija ledenih doba je konačnu potvrdu dobila CLIMAP projektom (Climate Mapping, Analysis and Prediction) koji je izvođen od 1971-1976. godine. Rezultate svojih istraživanja izložio je (na nemačkom) 1927. godine u „Priručniku klimatologije“ i 1930. u „Priručniku geofizike“. Godine 1941. Srpska akadamija nauka i umetnosti je izdala zbornik pod naslovom „Kanon osunčavanja Zemlje i njegova primena u problemu ledenih doba“.

30. decembra 2011. godine puštena je u opticaj nova novčanica od 2000 dinara na čijem se licu nalazi portret Milutina Milankovića, a na naličju figura Milutina Milankovića s fragmentima stilizovanih prikaza iz njegovih naučnih dela.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime