SSP: Sramna odluka o povećanju poreza na imovinu

0
1040

Povodom odluke lokalnih vlasti da povećaju stopu poreza na imovinu građana Kragujevca saopštenjem za javnost oglasio se Inicijativni odbor Stranke slobode i pravde.

“Gradonačelnik i većnici grada Kragujevca odlučili su da za novogodišnje praznike koji nam dolaze obraduju sve građane našeg grada jednom lepom čestitkom kojom nas obaveštavaju da će porez na imovinu biti uvećan za 33,4%.

Vlast je odlučila da je najpametnije da teret ekonomske krize i manjaka u gradskoj kasi prebaci na građane, tako što će svima nama koji imamo neki oblik imovine uvećati poreske obračune za više od trećine.

Za nas u Kragujevačkom odboru Stranke slobode i pravde skandalozna je odluka da se ovako nizak standard građana, koji je značajno ugrožen od početka kovid krize dodatno oteža povećanjem poreza na imovinu.

Posebno za grupe ugostitelja kojima lokacijski imovina ima najvišu vredost a samim time i porez na imovinu, a za koje znamo da je obim posla značajno umanjen ograničenjima za rad.

Potpuno je nedopustivo da se u ovom tenutku teret budžetskog manjka stavlja na teret građana.
Naročito ako se zna da 60 odsto Kragujevčana ima prihode koji su ispod zvaničnog gradskog proseka.
(56,817 dinara RZST.) odnosno da je za 60 odtso Kragujevčana prosečna plata 35.000 dinara i da ovakvi poreski iznosi nose i do polovine jednomesečnog primanja.

Na žalost naprednjaci nemaju znanja da postoje i “zdravi” izvori finansiranja, poput povećanja broja zaposlenih ili njihovih prosečnih plata, a samim tim i poreza na plate koje inače nose najveći deo budžetskih prioda.

Ili još bolja i ekonomski zdravija rešenja su smanjenje nepotrebnih rashoda poput zapošljavanja 78 političkih ađutanata raspoređenih u svim mesnim zajednicama na teritoriji grada ili imenovanja potpuno nepoterebnih pomoćnika gradonačelnika, kao na primer, današnje imenovanje pomočnika za pitanja verskih zajednica”, saopšteno je iz Stranke slobode i pravde.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime