SSP: Nezavisna može biti samo zaposlena žena

0
508

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama saopštenjem za javnost oglasila se Stranka slobode i pravde u Kragujevcu.

Saopštenje u formi autorskog teksta Stanislave Pavlović, članice Ženske mreža Stranke slobode i pravde Kragujevac, prenosimo u celosti:

“Danas se u Srbiji, kao i u svetu obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a osnovni zaključak koji se ponavlja godinama unazad je da pomaka napred ima, ali to ni izdaleka nije dovoljno da bi se moglo reći da su žene u Srbiji zaštićene. Iako su od 2017. godine, od kada Srbija obeležava ovaj dan, izmenjeni zakoni i pooštrene kazne za počinioce nasilja nad ženama, izostaje rad na prevenciji, u policiji zakon “sprovode” nasilnici, dok neki mediji i dalje u velikoj meri kreiraju atmosferu u kojoj se nasilje toleriše.

Prema evidenciji Autonomnog ženskog društva i Mreže žena protiv nasilja, u Srbiji je od početka 2020. godine u porodično partnerskom nasilju ubijeno 8 zena. Ovaj broj bi mogao biti veći, jer se podaci prikupljaju iz medijskih izveštaja, dok zvanična statistika o broju femicida ili ubistava žena, u Srbiji još ne postoji. Veoma je značajno ukazati na ozbiljnost psihičkog zlostavljanja žena koje se često na našim prostorima doživljava kao manje ozbiljno od fizičkog, ali i zbog toga što otvoreno ukazuje na sistemsku nebrigu društva za problem nasilja nad ženama.

Društvo u kom živimo samo se deklarativno zalaže za prestanak partnerskog i porodičnog nasilja. Ovo potvdjuje slučaj iz Skupštine Srbije kada je skupštinska većina odbila da na dnevni red stavi predlog zakona da se nasilnik udalji iz doma. Jedino pravilo koje u ovim slučajevima važi jeste da je izlaz iz svega samo potpuni prekid svakog kontakta. Naravno da ove reči ne nude nikakav savet, podršku ni nadu žrtvama nasilja, već samo naglašavaju srž problema- da je žrtva nasilja ta koja se mora kloniti, bežati, ako ima gde, jer je u sistemu koji za ovaj ozbiljan društveni problem ne mari- sasvim sama i nezaštićena.

U državi u kojoj je nezaposlenost žena redovna pojava, a zaposlene žene u većini slučaja rade za minimalac, očekivano je da se ovakve stvari dešavaju.

Kada je u pitanju prevencija, najveću odgovornost ima Vlada Srbije koja je obavezna da stvori pozitivnu klimu u društvu, tako sto će konstantno jačati zaposlenost svojih građanki i time omogućiti da žene u Srbiji imaju veću ekonomsku nezavisnost. Stranka slobode i pravde smatra da država mora postati najveća sigurna kuća svojim gradjankama koje su žrtve nasilja ma u kom obliku on bio!

Lokalna samouprava može da pruži širok spektar podrške i pomoći ženama koje trpe nasilje, poput rešavanja stambenog pitanja u vidu davanja socijalnih stanova, oslobadjanja plaćanja komunalnih usluga, besplatnog vrtića za decu, besplatnih udžbenika i vanškolskih aktivnosti. Na primer, ako ženi, žrtvi nasilja, majci dvoje dece, lokalna samouprava pomogne sa gore navedenim stavkama, ona će i sa minimalnim ličnim dohotkom, (pod uslovom da je zaposlena) imati šansu i snagu da izadje iz začaranog kruga nasilja.

Zato, na ime današnjeg Dana, apelujemo da gradska vlast promeni dosadašnju praksu da zapošljava isključivo članice Srpske napredne stranke i za promenu prioritet da ženama žrtvama nasilja”, piše Stanislava Pavlović, članica Ženske mreža Stranke slobode i pravde Kragujevac.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime