SSP: Demokratija nekad i sad

0
113

Povodom Dana državnosti, saopštenjem za medije oglasili su se mladi Stranke slobode i pravde u Kragujevcu.

Saopštenje prenosimo u celosti:

“Poštovani građani, pre nego što vam čestitamo današnji praznik želeli smo sa se prisetimo šta smo sve prvim Ustavom dobili i da vidimo gde se nalazi Srbija danas.

Na današnji dan, 15. februara 1835. godine, u Kragujevcu donet je prvi srpski Ustav.

Pisao ga je Dimitrije Davidović po uzoru na Francuski i Belgijski ustav. Njegovim donošenjem Srbija je svrstana u sam vrh demokratski uređenih država. Iako tek oslobođena i do tada demokratiji nepoznata Srbija, svojim prvim Ustavom je garantovala neprikosnovenost ličnosti, nezavisnost sudstva i pravo na zakonito suđenje, slobodu kretanja i nastanjivanja, nepovredivost stana, pravo na izbor zanimanja, ravnopravnost građana bez ozbira na veru i naciolnost. Članom 118. Srbija ja garanovala slobodu robovima bilo da su oni dovedeni ili da su došli na teritoriju Srbije. A ono što je uvrstilo Srbiju u sam vrh demokratije tog vremena jeste činjenica da se Ustavom ukidaju feudalni odnosi i ropstvo.
Njime je takođe vlast podeljena na Kneza, Državni sovjet i Narodnu skupštinu.

A gde smo danas?

Nakon 186 godina od donošenja prvog Ustava Srbija se po Izveštajima Freedom House-a nalazi na 66 mestu od mogućih 100 što je svrstava u red hibridnih režima. Ogrezla u korupciji, Srbija danas gotovo da nema nezavisno sudstvo. O tome svedoče brojni građani koje su aktivisti SNS-a pozivali tokom predizborne kampanje i vršili pritisak da svoj glas daju upravo njima. Sloboda kretanja nam je takođe bila ugrožena kada su tokom pandemije uvođeni višednevni policijski časovi koji nisu važili za aktiviste SNS-a. Naša imovina takođe je ugrožena time što država svoja potraživanja redovno uzima bez ikakve socijalne politike da građanima u nedaći pomogne.

Zato danas čestitamo ovaj važan praznik sa željom da se Srbija vrati na demokratski kolosek sa koga je odavno skrenula”, poručuju mladi SSP.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime