SSP: Dan socijalne (ne)pravde u Srbiji

0
181

Povodom Međunarodnog dana Socijalne pravde, saopštenjem za javnost oglasio se Gradski odbor Stranke slobode i pravde Kragujevac.

Uz ocenu da je „princip socijalne pravde u Srbiji ozbiljno narušen“, u SSPu dodaju i da je ona „pre svega garant stvaranja jednakih šansi“:

“Koliko smo danas jednaki, govore poražavajući podaci o stopama nezaposlenosti i siromaštva kako na nivou republike tako i na lokalnom nivou. Dok sa nacionalnih i režimskih frekvencija svakodnevno slušamo priče o blagostanju, otvaranju stotina novih fabrika i hiljada radnih mesta, nikada većem rastu BDP-a u realnosti se sudaramo sa sasvim drugačijim slikama”, navedeno je u saopštenju.

U SSP tvrde da je u Kragujevcu stopa siromaštva 24 odsto, dok se procenat nezaposlenosti kreće između 22 i 23 odsto što je u brojkama oko 18.000 ljudi.

“Ako se ovim postocima doda nejednakost u svim segmentima društva, od nejednakog pristupa obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti, preko nepostojanja klime jednakih šansi za sve i sve manja ili potpuna odsutnost solidarnosti, onda slobodno možemo reći da danas mi u Kragujevcu i Srbiji obeležavamo Dan socijalne nepravde i dan našeg apsolutnog siromaštva”, zaključuju u SSP.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime