Srušila se kuća Đure Jakšića! (FOTO)

6
4904

Kuća u starom jezgru Kragujevca, koja je u XIX veku neko vreme bila dom Đure Jakšića, danas se potpuno urušila.

djurina-kuca

Objekat u Karađorđevoj ulici već decenijama je u veoma lošem stanju, bio je ograđen jer je urušavanje moglo da ugrozi bezbednost prolazika.

Kuća u kojoj je Đura Jakšića boravio tokom službovanja u Kragujvcu, dve i po decenije se u urušava i predstavlja ruglo, jer niko o njoj nije vodio brigu. Dugo je bila noćno stecište onih koji prekomerno koriste alkohol i narkotike. Zbog toga i zbog opasnosti koju predstavlja po prolaznike, pre nešto više od šest godina je ograđena.

Mediji su se ne tako davno bavili sudbinom tog objekta. Iz tih napisa provejavao je stav istoričara da objekat nije autentičan, odnosno da nema nikakvih istorijskih i arhitektonskih odlika za važnost, kao i da je period u kome je Jakšić u njoj stanovao veoma kratak i nerelevantan, te da se rekonstrukcija ne isplati.

djurina-kuca2

Da kuća doživi ovakvu sudbinu verovatno je kumovala i država jer je, svojevremeno, predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture da se kuća Đure Jakšića proglasi za spomenik kulture, Republičkog zavod obio uz obrazloženje da nema dovoljno umetničkih niti istorijskih vrednosti.

Ipak, dobar deo građana Kragujevca imao je i ima drugačije mišljenje, o čemu svedoči i grafit na zidu koji, još uvek, stoji.

djurina-kuca1

Kuća se srušila, pa jedino ostaje da vidimo kada će i kakav objekat nići na tom mestu i da li će Đuri Jakšiću priznanje biti odato makar skromnom spomen pločom.

djurina-kuca3

6 KOMENTARI

  1. Svi znaju da se kuća Djure Jakšić srušila zbog izgradnje dve kuće koje se grade iza Djurine .Gradski urbanista prima 100.000 dinara da prati stanje u gradu i vidimo koji je rezultat. Posle 2015 nije mogao da se nelegalno gradi ni jedna kuća, a obe kuće iza kuće Djure Jakšić su građene posle usvajanja Zakona. Kragujevac je divlji zapad beezakonja u urbanizmu i to u centru grada. Ostaje samo da vidimo da li ce reagovati gradonacelnik zbog bruke koje mu prave njegovi korumpirani činovnici i to od gradskog urbaniste koji ne šalje građevinsku inspekciju do Uprave za urbanizam koja će “odraditi” legalizaciju za objekte koji se ne mogu legalizovati. A možda i ne bude ništa ali će onda jedino gradonačelnik Radomir Nikolić biti odgovoran za rušenje Djurine kuće.

  2. Svojevremeno je SNP (dok je bila u opoziciji) skupljala potpise, ispred ove kuće, da se ne ruši jer navodno treba da se pravi zgrada u kojoj će biti kasapnica.Tada sam ih pitao da li je u redu da ovkva ruševina postoji u centru grada to i sada pitam.Da li će privatni ugostitelj da se širi ili će da se pravi ulica ili….ne znam.PS.Ovo nije kuća Đure Jakšića on je samo ovde stanovao neko vreme.

  3. @Djordje, zašto da gradonačelnik R.Nikolić bude odgovoran?Koliko znam nije on ogradio kuću i nije ruinirana za vreme njegovog mandata.A što se tiče ugostiteljskog objekta iza kuće tu si u pravu i za to je on odgovoran.

  4. Još je predhodna gradska vlast, koliko se sećam, želela da sruši ovu kuću i da se na tom mestu napravi ulica koja bi povezala lokal iza nje sa Karađorđevom ulicom. Tada su se mnogi pobunili i taj plan, delom i zbog izbora koji su dolazili, nije sproveden već se pristupilo drugom rešenju, ostavljena je da se sama sruši pod izgovorom da nema para da se ista renovira.

  5. Institucija koja se bavi zastitom ovo malo spomenika kulture. Nepokretnih kulturnih dobara ovog dizelaskog grada ke zavod za zaštitu spomenika u kragujevcu…..stoga dragi sugradjanji…oni su ti koji su odgpvorni za urušavanje nepokretnog kulturnog nasledna i obeležja ovog grada….zgrada treba da je pod zastitom…i oko zgrada zakonom se utvrdjuje zaštićena okolina…te stoga da zavod dela pametno i da ima pametne mozgove delovao bi u skladu sa zakonom…ne bi dozvolio da se kuca srusi…niti da se u prečniku od 50m gradi oko nje…ali dragi sugradjani…zavod peva u skladu sa smenom u gradskoj upravi…zabole ih za zakon i kulturna dobra kojima su se zavetovali…vec ih bulja svrbi za stimulaciju od uprave i love od budzavana koji im predlažu sta da rade…tako da da grad kobi je nican i vekovima gradjen dobije instituciju da čuva u skladu sa zakonima ta svoja kulturna dobra i nalicja ovoga grada…ali džaba…ljudi mozga nemaju…rade priuceni neobrazovani bez iskustva sa idejom lake zarade…dozvoljavaju zidanje kafana i butika u kojima ce sedeti mahati sugradjanima prstom kako su mocni….isl…al mocni su samo u svojim dizelašima ocima…inace sa stanovišta evropskih zastitara jako su mizerni…no sami smo krivi…krivi smo mi akademski gradjano sto se neprestano informišemo….sto ucimo…sto pratimo rad evropskih zastitara i dozvoljavamo da ovi stupidni dizelaši stupidni sistem odbacuje i eliminise sve zdravo razumno i informisano…sto odbacuju savete iskusnih ljuti…no dobro došli u grad koji tone ?

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime