Srednjoškolci iz Kragujevca u finalu projekta Svetionik znanja

0
1129

Svetionik znanja, projekat koji sprovodi Asocijacija za afirmaciju kulture – ASK, podstiče srednjoškolce da kroz kreativan i poučan višemesečan rad savladaju osnove pisanja projekata kao i prezentovanje istih.

Ovogodišnji projekat sastojao se iz nekoliko faza, a prva od njih je bila online seminar na kojem je učestvovalo 60 učenika srednjih škola iz 15 gradova Srbije. Ovo je prva godina da se ,,Svetionik znanja’’ realizuje putem digitalnih tehnologija, a cilj je bio da se uz pomoć zajedničkih sesija u trajanju od tri dana, đaci i međusobno bolje upoznaju i razviju timski duh. Nakon seminara, usledio je tromesečni program rada na projektima, sastavljen od nedeljnih vebinara koji hronološki prate razvoj ideja timova srednjoškolaca.

Ove godine kao i prethodnih, mladi su imali zaista inovativne ideje, a jedna od onih koja je privukla pažnju tiče se ekologije. Naime, tim srednjoškolaca koji dolaze iz Kragujevca došao je na ideju da odabere nekoliko objekata u svom gradu i okreči ga bojom koja upija zagađenje, i na taj način doprinesu zdravijem životu svojih sugrađana. Pored uređivanja objekata, u planu je i sadnja zelenila, ali i različita predavanja na temu koliko je očuvanje životne sredine važno za jedan grad, a sve u cilju podizanja svesti o ovom važnom pitanju.

Finalni projekti se predstavljaju na završnom događaju Svetonika znanja koji će biti održan od 27. do 29. novembra,  kada će radove ocenjivati stručni žiri, sačinjen od predstavnika uspešnih kompanija, humanitarnih fondacija, medija i organizacija koje imaju razvijene programe podsticaja omladinskog aktivizma i preduzetništva.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime