Spomenik palim Šumadincima

0
7084

Spomenik SumadijaU Kragujevačkom Malom parku, neposredno kraj gradske pijace, nalazi se jedan od najznačajnijih spomenika podignutih u Srbiji u periodu između dva rata, Spomenik palim Šumadincima.

Spomenik je smešten u centralnom delu parka i čitav prostor sa pristupnim stazama njemu je podređen i prema njemu oblikovan. Daje poseban pečat ne samo Malom parku, već i čitavoj okolini i predstavlja ukras ovog dela grada. Delo je jednog od najvećih jugoslovenskih vajara Antuna Augustinčića. Spomenik je podignut 1932. godine. Njegovo podizanje, predstavljao je veliki događaj ne samo za Kragujevac već i za čitavu Jugoslaviju. O otkrivanju Spomenika palim Šumadincima pisao je tada i pariski „Ilustrasion“.

Građen je na krstastoj osnovi. Do uzdignutog kamenog postolja vodi nekoliko stepenica kružnog toka, a na samom podnožju umetnuta su četiri reljefa. Na postamentu su četiri grupe figura, livene u bronzi, koje simbolizuju četiri pokolenja i četiri istorijske epohe, kroz četiri događaja, Prvi i Drugi srpski ustanak, Balkanske ratove i Prvi svetski rat. Iz sredine postamenta uzdiže se stub obložen pločama granita, na čijem je vrhu smeštena statua devojke, livene u bronzi, u iskoraku sa podignutom rukom iznda glave. U ruci devojka, ponovo, drži krunu. Naime, posle Drugog svetskog rata kruna je na neprimeren način bila skinuta i umesto nje stavljen lovorov venac, koji je devojka držala do početka devedesetih godina prošlog veka, kada je kruna vraćena na svoje mesto.

Realizujući Spomenik palim Šumadincima u Kragujevcu, Augustinčić je ušao u istoriju monumentalne spomeničke plastike, a Kragujevac i Šumadija dobili su jedan od najlepših spomenika naše novije istorije. Spomenik je zaštićen od 2001. godine.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime