SPC i vernici slave Uskrs

0
1210

Pravoslavni vernici slave danas najveći hrišćanski praznik – Uskrs, koji označava uskrsnuće Hristovo i pobedu života.

Uskrs je “praznik nad praznicima”, cela naredna sedmica se, u znak radosti, naziva Svetla.

Prati ga niz običaja. Vernici se pozdravljaju sa Hristos vaskrse – vaistinu vaskrse, medjusobno darivaju i kucaju jajima.

Jaja se obično boje u crveno i simbolišu obnavljanje života i vaskrsenje, prvo jaje koje je ofarbano ostavlja se do narednog Uskrsa i naziva čuvarkuća.

Ono simboliše radjanje života, a crvena boja nevino prolivenu krv Hristovu.

Na Uskrs se, tokom bogosluženja, čita poslanica koju patrijarh upućuje u ime SPC.

U poslanici, patrijarh Porfirije istakao je da su Kosovo i Metohija “simbol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima”, a “verujućim sinovima i kćerima ponosne Crne Gore” je poželo da blagoslovi svih svetih budu sa njima u borbi za pobedu dobra nad zlom.

“Danas se posebno molitveno sećamo naše napaćene braće i sestara na Kosovu i Metohiji. Njih posebno pozdravljamo i ohrabrujemo da budu čvrsti i postojani u veri, nadi i ljubavi”, naglasio je patrijarh Porfirije.

Kako je naveo, sa sinovima i kćerima Kosova i Metohije je raspeti i Vaskrsli Hristos Gospod, “i sav srpski narod, svi pravoslavni narodi sveta, svi pravdoljubivi i istinoljubivi ljudi”.

“Možda ništa nije tako silno ujedinilo pravoslavne hrišćane sveta kao Kosovo i Metohija, simbol dostojanstva, časti, pravedne borbe za slobodan život na pradedovskim ognjištima i otpora sili i nepravdi”, rekao je patrijarh u poslanici.

Patrijarh Porfirije je poručio da SPC “sve verujuće sinove i kćeri ponosne Crne Gore” takodje pozdravlja sa Hristos vaskrse.

“Njima se posebno obraćamo: sa vama su naša ljubav i naše molitve, draga deco duhovna, jer ste vi u posebnim prilikama, bolje reći neprilikama i nevoljama, u neprestanim duhovnim borbama”, naglasio je patrijarh Porfirije.

On je u poslanici pozdravio braću i sestre u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, u Hrvatskoj, Sloveniji i Severnoj Makedoniji.

“Ne sumnjamo da ćete vi, draga deco duhovna, sa svojim arhijerejima, sveštenicima, monasima i monahinjama veliki praznik Hristova Vaskrsenja dočekati i proslaviti na najbolji mogući način, otvorena srca prema svojim inoslavnim ili inovernim susedima. Vaskrsli Hristos Gospod neka bude sa svima vama i sa svim ljudima dobre volje oko vas”, istakao je patrijarh Porfirije.

On je u poslanici naveo i da misli i molitve SPC “lete svih ovih dana ka svima bolesnima, a naročito ka inficiranima virusom kovid-19, kao i ka svim lekarima i medicinskom osoblju, koji se samopregorno, rizikujući svoj život, bore da spasu obolele od korone i drugih bolesti”.

“Braćo i sestre, sve narode sveta, od Istoka do Zapada, i od Severa i Juga, zadesila je ova opaka i opasna bolest izazvana nevidljivim virusom”, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, prošle godine i pored nadanja da će zaraza brzo proći, nažalost “ne samo da nije prošla već je i u ovoj godini nastavila da hara širom sveta”.

“Danas se molimo”, naveo je, “za ozdravljenje svih obolelih, kao i za pokoj duša svih upokojenih”.

“Poštujući preporuke medicine, sami sebe, i jedni druge, i sav život svoj Hristu Bogu predajemo”, istakao je patrijarh Porfirije u uskršnjoj poslanici.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime