Snažna antiratna poruka iz Prve gimnazije

0
716

Komemorativna akademija pod nazivom „Ali, život nije na jednom mestu“ inspirisana stihovima poeme „Kragujevac, 21. stepen istočno od Griniča“ Slobodana Pavićevića, održana je u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije. Akademiji su prisustvovali gradonačelnik Nikola Dašić i Miroslav Petrašinović, predsednik Skupštine grada sa saradnicima, episkop šumadijski gospodin Jovan, Biljana Ilić Stošić, načelnica Šumadijskog upravnog okruga.

“Danas, i posle osamdeset godina, želimo da priču o njima podelimo sa celim svetom. Priču o nebu koje je plamtelo tih oktobarskih dana, o šumi koja je utihla, usahlim licima majki, pokopanim snovima, i nedoučenim lekcijama. Želimo da sva bolna sećanja pretiočimo u mnogo nade. U lepotu koja se iz mračnog oktobra uzdiže, i traži svoje mesto pod ovim suncem. I zato govorimo, pevajmo, slikajmo i sećajmo se oktobra”, rekla je Slavica Marković, direktorka Prve kragujevačke gimnazije.

Program u kome su učestvovali učenici škole, pripremili su profesori Suzana Jevtović, Marija Mošić, Marijana Špiljević, Marijana Gugleta i Nina Petrović

Marijana Gugleta, jedna od profesorki koje su osmislile i režirale akademiju zajedno sa svojim učenicima, istakla je da “mi koji danas postojimo, sve njih, streljane učenike i profesore ove škole, nosimo u nama, i da svi oni postoje kroz nas”. Na kraju programa, svi zajedno, učenici i profesori škole, zajedno sa publikom, interaktivno, poslali su snažnu antiratnu poruku.

Na literarnom konkursu, raspisanom povodom obeležavanja Dana škole, nagrđeni su učenici Minja Stanković – iz fonda „Dušica Dragojlović“, Srna Milošević – iz fonda „Angelina i Ljubomir Marković“, Nikoleta Andrejević i Kaja Simović – iz Fonda učenika i profesora Prve kragujevačke gimnazije. Za izuzetne uspehe postignute na takmičenjima iz fizike i plasman na Internacionalnu naučnu olimpijadu nagrađena je Ksenija Živanić, a za uspešan rad sa talentovanim učenicima, nastavnik fizike Katarina Đorđević.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime