„Slobodna zona“ stiže u Kragujevac

0
959

slobodna zona

Filmski festival „Slobodna zona“, u okviru svoje jubliarne, desete turneje po Srbiji, stiže sutra u Kragujevac, gde će u dvorištu Prve kragujevačke gimnazije, popularnoj „kockici“, do 1. jula biti prikazano pet najboljih filmova sa festivala održanog proteklog novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Projekcije će se odvijati od 20 časova, a ulaz je besplatan.

Za kragujevačku premijeru zakazan je film čileanskog reditelja Pabla Laraina – „Klub“, koji je nagrađen i „Srebrni medvedom“, drugom nagradom na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu. U gradiću na čileanskoj obali u kući daleko od očiju javnosti, zajedno žive izopšteni sveštenici i časna sestra osumnjičeni za brojna kriminalna dela – od zloupotrebe dece do trgovine bebama nevenčanih majki. Ovaj čudan spoj kao da živi u čistilištu pred pakao, sve dok im na vrata iznenada ne zakuca savetnik za krizne situacije Katoličke crkve.

Tokom Turneje biće prikazan ubedljivi pobednik po izboru publike i selektora festivala, film Dugme od sedefa, čileanskog reditelja Patrisia Guzmana. Posetioci će imati priliku da pogledaju i priču o dva brata koja nakon četiri decenije svađe i međusobnog ignorisanja, spaja tragična vest o bolesti posebne rase ovaca koju njihova porodica gaji decenijama (Ovnovi), a upoznaće i ženu koja na pragu devedesete godine života još uvek pleše i uči druge da igraju tango (Ples sa Marijom). Na repertoaru se nalazi i ostvarenje The Yes Men su revoltirani – ekološki dokumentarac o aktivističkom dvojcu i njihovoj beskompromisnoj borbi protiv zločina velikih koorporacija.

U okviru ovogodišnje turneje, „Slobodna zona“ obilazi ukupno 45 gradova u Srbiji. Misija projekta jeste da decentralizuje kulturu i učini je dostupnom najširoj publici u većim gradovima, ali i manjim mestima u kojima bioskopi ne postoje godinama, a kulturna dešavanja su retkost.

Program festivala

 1. jun
  Klub
 2. jun
  Ovnovi
 3. jun
  Dugme od sedefa
 4. jun
  Ples sa Marijom
 5. jul
  The Yes Men su revoltirani

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime