Sindikati protiv gašenja Zavoda, podnete i krivične prijave

0
666

U Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika više sindikata organizovale je zajedničku konferenciju za medije na kojoj je pročitano zajedničko saopštenje u kome se ističe da lokalna uprava odgovorna za likvidaciju te zdravstvene ustanove.

Zajedničku konferenciju za novinare organizovali su “Sloga”, Sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Sindikat medicinskih sestara i zdravstvenih tehničara Srbije i Sindikat lekara i farmaceuta Srbije. Doktorka Mirjana Samardžić pročitala je zajedničko saopštenje.

“Pitamo gradonačelnika, članicu Gradskog veća – ko je kriv što naše porodice sutra neće imati egzistenciju? Ko je kriv što oko 35.000 građana sutra neće znati gde će da se leči? Ko je kriv što se gasi jedna od najznačajnijih zdravstvenih ustanova?”, pročitala je dr Samardžić.

Ona je podsetila da su zaposleni i prilikom gašenja Zavoda za stomatologiju, imali obećanja da će raditi, pa to nije ostavareno.

Sindikati su dan ranije Osnovnom javnom tužilaštvu podneli krivičnu prijavu protiv odgovornih za propuste, kako su naveli, učinjene prethodnih godina. Pozvali su i sve Kragujevčane, kao i zdravstvene radnike, da podrže opstanak Zavoda i najavili da će od ponedeljka, 17. juna, ispred Zavoda započeti sa potpisivanjem peticije.

Podsetimo, postupak prinudne likvidacije pokrenula je Agencija za privredne registre 29. maja, a rok je 60 dana. Razlog za likvidaciju ZZZZR-a je nepodnošenje završnog računa za 2015, 2016. i 2017. godinu, a taj nedostatak nije otklonjen iako je bio ostavljen rok od 90 dana.

Članica Gradskog veća za zdravstvo i socijalna pitanja Gordana Damjanović je izjavila da se likvidacioni postupak ne može prekinuti. Najavila je da će Dom zdravlja pre gašenja ZZZZR-a preuzeti zaposlene i postaće praktično ogranak Doma zdravlja u Kragujevcu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime