Sindikat: Poslovodstvu višak dve trećine radnika FCA

0
1307

Kako je saopšteno iz Samostalnog sindikata FIAT Krajsler automobila u Kragujevcu, za poslovodste fabrike od ukupno 2.016 zaposlenih, višak je čak 1.541.

“Nakon danas hitno sazvanog sastanka vrha menadžmenta kompanije FIAT u Kragujevcu i reprezentativnog sindikata, Samostalnog sindikata, predočeno nam je da kompanija smatra da je višak 1541 radnik, od 2016 zaposlenih”, saopštili su  iz tog sindikata.

Zaposlenima će, kažu u Sindikatu, biti predložen program sa  samo dve mogućnosti, o dlazak na rad u inostranstvo u trajanju od dve godine ili napuštanje fabrike uz zakonski socijalni program, što je minimalna zakonska obaveza poslodavca.

Predstavnici kompanije nisu usvojili primedbe sindikata, a sindikat je dobio socijalni program sa listom radnika koji su tehnološki  višak.

“Program je dostavljeni i Nacionalnpoj službi za zapopšljavanje. Ističemo da se medju 1.541 radnika koji su višak, nalazi predsednik reprezentativnog sindikata, njegov zamenik i članovi Odbora istog sindikata”, navode u Sindikatu.

Iz Samostalnog sindikata pozivaju predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić da „upozori“ FCA Srbija, da ne poziva radnike pre sastanka sa njom, zakazanog za ponedeljak 30.maj.

U sindikatu kažu da očekuju podršku gradonačelnika Kragujevca, koji je izjavljivao da grad i republika neće dozvoliti otpuštanje radnika, ko i da će da “preduzmu potrebne radnje, da se osujeti namera kompanije FIAT”.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime