Sindikat FCA: Potreban nam je novi model

2
3218

Kompanija FIAT Krajsler automobili je i u 2016. godini bila najveći izvoznik u Srbiji. Fabrika u Kragujevcu završila je godinu sa oko 85.000 proizvedenih automobila koji su otišli uglavnom na evropsko i američko tržište. Ipak radnici i dalje očekuju novi model ili novo tržište kako bi imali punu uposlenost tokom cele 2017. godine.

fca fiat

Bez novog modela nema ni novog tržišta smatraju predstavnici radnika FCA Srbija. Potencijalni izvoz u Evroazijsku zonu značio bi veću uposlenost i povećao bi broj proizvedenih jedinica.

“Ako pratimo automobilsku industriju vidimo da svi izbacuju nove modele, konkretno mi sa tri varijante jednog automobila kojeg pravimo u našim halama nismo u mogućnosti da pratimo te svetske trendove, a sada zbog otpuštanja jedne smene radnici su više opterećeni, rade po veći broj operacija, tako da je novi model neophodan”, kaže Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata u FIAT Krajsler automobilima Srbija.

Region Šumadije i Pomoravlja već nekoliko godina beleži trend rasta proizvodnje. Ostvaren je suficit od oko 550 miliona dolara, što je uvećanje za 10 odsto.

“Ako bi se izuzeo izvoz FIAT-a i podaci vezani za FIAT i ostala privredna društva, pre svega govorim o metalo prerađivačkoj industriji, beleže suficit. Tako da kada govorimo o suficitu i o podacima o izvozu i spoljno trgovinskoj razmeni nije reč samo o FIAT-u”, veli Saša Ćurčić, projekt menadžer u Udruženju za industriju Regionalne privredne komore Kragujevac.

Ipak FIAT je i dalje najveći izvoznik u Srbiji.

Model 500 L se od 2012. godine proizvodi u Kragujevcu. Proizvodnjom novog modela iskoristili bi se svi savremeni potencijali ove fabrike, smatraju predstavnici sindikata dok zaposleni ne bi više brinuli o tome da li će morati da idu na prinudne odmore ili će raditi punim kapacitetom.

U fabrici FCA Srbija u Kragujevcu trenutno se u dve smene proizvede 460 automobila.

2 KOMENTARI

  1. Sindikat najveci foliranti.Njihov posao bi trebalo da bude briga o radnicima.Neka dodju da vide gde radim na minusu svakog dana po osam sati a i vise.A poske mi odbijaju od bonusa sto idem na bolovanje.A gde je moj prekovremeni i gde je rad kad montaza ne radi.Sramota

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime