SG: Odbornici izglasali kredit i rebalans budžeta

0
1637

Glasovima odbornika vladajuće većine, ali i opozicione Demokratske stranke,  Skupština grada usvojila je odluku da se Kragujevac dugoročno zaduži za oko 23 miliona evra. Takođe, usvojen je i drugi rebalans budžeta za 2016. godinu. Te dve tačke dnevnog reda bile su i ključne na danas održanoj sednici gradskog parlamenta.

sednica-sg

Kako se i očekivalo najveću polemiku u Skupštini grada izazvala je odluka Gradskog veća da se Kragujevac zaduži dugoročno za oko 23 miliona evra. Predstavnici vladajuće većine isticali su da je za grad bilo neophodno da se dospele obaveze po drugim kreditnim zaduženjima, ali i dugovi za kapitalne investicije “Preduzeća za izgradnju grada” otplate ili refinansiraju. Kako je, obrazlažući predlog, istakao član Gradskog veća zadužen za finansije Igor Mitrović više od polovine iznosa biće upotrebljeno za te nemene. Ostatak novca biće uložen u nove investicije, izgradnju legata Nikole Koke Jankovića, izgradnju putne infarstrukture, ali i kupovinu objekta za novu autobusku stanicu.

mitrovic

“Deo kredita u iznosu od oko 372 miliona dinara biće uložen u kupovinu objekta”, rekao je za skupštinskom govornicom Mirović.

Iz opozicije, Zajedno za Šumadiju, SPO i LDP-a, upućene su kritike da je ovakav kredit preveliko opterećenje za budžet grada. Šef odborničke grupe ZZŠ Bojan Stojadinović istako je da grad nikada u istoriji nije bio toliko zadužen, ali i podesetio da su upravo predstavnici sadašnje većine, SNS, svojevremeno govorili da je grad prezadužen, u trenutku kada je ukupan dug iznosio oko milijardu dinara.

stojadinovic

“Kada se na ovaj kredit doda suma od 7,5 milona evra zajma Evropske banke za obnovu i razvoj, dolazimo do cifre od 30 milona evra koliko će narednih 10 godina biti zadužen grad Kragujevac. Kada počne otplata, za dve godine, mesečni anuiteti biće na nivou ukupnog iznosa transfernih sredstava koje u grad stižu iz republike. Dakle više od 30 milona dinara mesečno ići će samo na otplatu kredita”, rekao je Stojadinović.

Milan Urošević, šef odborničke grupe Srpskog pokreta obnove istako je da je u prethodnom mandatu takođe uzet kredit za refinansiranje. ali je posle jednogodišnjeg grejs perioda, grad ponovo bio u problemu, a budžet veći deo godine u blokadi. Zato je bilo i očekivano da dođe do novog zaduživanja, smatra Urošević. On je dodao da nije dobro što je informativna služba grada javnost obavestila da se kradit uzima zbog novih investicija.

“Važno je da građani Kragujevca znaju kako će se potrošiti novac iz kredita. U saopštenju to nije bilo jasno navedeno, čak se moglo zaključiti da su finansije grada u redu, pa se kredit uzima samo zbog novih investicija”, zaključio je Urošević.

Gradonačelnik Radomir Nikolić istakao je da je ovakvo zaduženje bilo neminovno. Rekao je da je grejs period od dve godine i zatražen, kako bi se grad pripremio da može da servisira rate kada dospeju na naplatu.

radomir-nikolic

“Nećemo moći da plaćamo rate kredita ukoliko do 2019. godine ne uredimo i ne racionalizujemo javni sektor. Grad Kragujevac neće moći da izdrži rate, ukoliko ne smanji troškove, pre svega za plate, ali i druge rashode”, rekao je Nikolić.

Iako se vodila oštra polemika, između ostalog i oko toga da li je za dugove odgovorna prethodna ili aktuelna vlast, primetno je bilo da je atmosfera skupštinskog dijaloga daleko iznad one u republičkom parlamentu.

veroljub-stevanovic

Mnoge je iznenadilo i što su odbornici Demokratske stranke glasali za odluku o kreditu. U toj odborničkoj grupi ističu da podrška ovoj doluci ne znači ulazak demokrata u vlast, već su “principijelno podržali odluku za koju smatraju da je ispravna”. 

Odluka o dugoročnom zaduženju Kragujevca tako je doneta sa 55 galsova za i 10 protiv.

S druge strane o rebalansu budžeta, drugom po redu u ovoj godini, niko iz opozicije nije ima pozitivan stav. Kritika se, uglavnom, odnosila na praksu da se na ovakav način praktično samo legalizuju odluke Gradskog veće donošene u periodu od prethodnog rebalansa.

Tokom rasprave o rebalansu ovogodišnjeg, čuli smo od vladajuće večine i najavu sednice na kojoj će biti razmatran budžet za 2017. godinu. Odbornici će u Skupštinu grada ponovo već u utorak 20. decembra.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime