Sedma Međunarodna strip konferencija „Kragujevac Comic Con“

0
1200

Sedma Međunarodna strip konferencija „Kragujevac Comic Con“ održaće se od 23. do 25. juna, na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja i Skupštine grada Kragujevca.

Ovaj festival stripa, ali i popularne kulture, ove godine će svoju „sedmu rundu“, kako piše na plakatu sa junakinjom Modesti Blejz, čiji je autor kragujevački umetnik Milan Jovanović, imati osim matičnog grada, i u drugim centrima u Srbiji. Ove godine se Komikon održava naporedo sa kragujevačkim muzičkim festivalom Arsenal fest, što obogaćuje mogućnosti i za ljubitelje muzike i za ljubitelje stripa.

Glavni deo programa je i ove godine posvećen gostovanju uglednih autora iz Italije kao što su Kristijano Spadevekija, Valter Venturi i Klaudio Kjaveroti, kao i domaćim, među kojima su Bob Živković, Marko Somborac, Miodrag Ivanović, Leonid Pilipović, Sabahudin Muranović, Milivoj Kostić, Velibor Stanojević i Stefan Katanić. Uz njih gostuju i stručnjaci za strip Ilija Bakić, Zoran Stefanović, Uroš Smiljanić, Nikola Dragomirović, Milan Jovanović, Vladimir Milošević i Andrija Mihajlović.

Glavni deo programa će biti u Kragujevcu, od petka u 17 časova, do nedelje u 12. U programu su, osim kulturno važnih tribina, promocija izdanja i crtanja posveta, uključene i mnoge druge delatnosti – izložbe, stvaranje ulične umetnosti, prodaja izdanja i konkursi. Tako će se ovde godine održati i konkurs za strip „Kragujevački pobednik“, konkurs za najbolju fotografiju Kragujevac Comic Cona 2017, ali i konkurs za najbolju ilustraciju Zagora.

U subotu će u Kragujevcu biti održana i godišnja skupština Udruženja stripskih umetnika Srbije. Biće predstavljena nacionalna strategija za strip u Srbiji, kao i Centar za umetnost stripa, programska jedinica koju je „Svet stripa“ utemeljio u aprilu ove godine zajedno sa Domom omladine Beograda i Udruženjem stripskih umetnika Srbije.

Biće održane četiri izložbe – „Reči“ čije su autorke Mihaela Miron, Milja Vuković i Irena Marjanović Cvetković, izložba grafita Bobana Milosavljevića, izložba polaznika Škole devete umetnosti „Svet stripa“ i izložba fotografija iz arhive Kragujevac Komikona.

Uličnu umetnost posvećenu Taličnom Tomu uradiće akademski umetnik specijalizovan za polje prostorne vizuelizacije Milivoj Kostić.

Svoja izdanja i predmete izlagaće poznate izdavačke kuće: Veseli četvrtak, Alan Ford, Darkvud, Komiko, Makondo, Forma B, Čarobna knjiga, Besna kobila, Everest media, Modesti stripovi, Spoter Sova i Svet stripa.

Festival se u nedelju 25. juna, premešta u Beograd, gde će se u Domu omladine Beograda, u okviru programa Centra za umetnost stripa, strani i domaći umetnici predstaviti publici i poznavaocima glavnog grada (od 15 do 19 časova).

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime