Sećanje na hrabre slovačke vojnike

0
512

Polaganjem venaca kraj spomenika posvećenom slovačkim vojnicima, pripadnicima 71. austrougarskog pešadijskog puka, u Kragujevcu je obeležena 104. godišnjica od njihovog stradanja zbog pobune protiv ubijanja, rata, ali i najjače poruke mira i sveslovenstva. Vence su položili ambasador Republike Slovačke Fedor Rosoha, državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Mirko Janjić, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić sa saradnicima, predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, Spomen parka 21. oktobar, nevladinih organizacija i građani.

“Reči su nemoćne da iskažu osećanja zbog stradanja vojnika ali istovremeno ponosa što je Slovačka iznedrila takve heroje. Kragujevac i danas ne zaboravlja njihovu žrtvu, sa velikom pažnjom brine o spomeniku podignutom u njihovu čast i poštuje uspomenu na naše pale vojnik”, kazao je ambasador Slovačke Rosoha.

On je istakao i da se Srbi i Slovaci veoma bliski narodi, te da postoji “veliki prostor za inteziviranje saradnje”.

Kako je kazao državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Mirko Janjić, sa istorijske strane, diplomatski odnosi sa Republikom Slovačkom počeli su 1918. godine i do danas dve države pokazuju da su bratski narodi povezani međusobnim poštovanjem i podrškom.

“Danas je Slovačka naša podrška u pristupanju Evropskoj Uniji, imamo jake bilateralne odnose, a samim tim, i ono što je najvažnije, očuvanje teritorijalnog integriteta i državnog suvereniteta”, poručio je Janjić.

Nakon komemoracije streljanim vojnicima, ambasador Slovačke u pratnji domaćina, položio je venac kraj Spomenika streljanim đacima i profesorima.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime