Savet OSI: I kultura je veoma značajna

0
725

Posle pauze u održavanju sednica članovi Saveta za unapređenje položaja osoba sa invaliditetom grada Kragujeva sastali su se danas u zgradi Skupštine grada. Na drugoj redovnoj sednici tog savetodavnog tela grada Kragujevca razgovaralo se o aktuelnim stanju u organizacijama osoba sa invaliditetom nakon ukidanja vanredne situacije izazvane pandemijom Kovid-19.

Kako je istakla dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, sednica Saveta OSI je polazna tačka da se sazna koji su to problemi sa kojima se suočavaju osobe sa invaliditetom u funkcionisanju u našoj zajednici kada je reč o pristupačnosti, obrazovanju, stanovanju a danas je posebno bilo reči i o kulturi.

“Nadogradnja u oblasti kulture rezultira zahvaljujući saradnji sa resornim članom Gradskog veća i aktivnim angažovanjem i uključivanjem osoba sa invaliditetom u kulturni život grada. Na taj način naši sugrađani iskazuju svoje potrebe u oblasti kulture s obzirom na to da će grad Kragujevac konkurisati za prestonicu kulture za 2023”, kazala je Damnjanović.

Predsednik Saveta Milan Stošić, istakao je da ne mora da se govori samo o problemima već da postoje stvari koje treba istaći a koje su veoma afirmativne i za udruženja i za grad. Između ostalog na današnjoj sednici govorilo se i o finansijskoj podršci udruženja za sledeću godinu, s obzirom da je Gradska uprava raspisala konkurs a što je preduslov za sve programske aktivnosti.

“Oblast kulture je veoma značajna za osobe sa invaliditetom i u tom smislu neka naša udruženja su dobila finansijsku podršku za realizaciju programa kulturnih sadražaja što je novost. Sednica je kontinuitet u kome grad i udruženja preko Saveta ostvaruju zajedničke interese a to je svakako za pohvalu jer je podrška grada je neizostavna kada je u reč o afirmaciji mogućnosti udruženja i rezultata osoba sa invaliditetom”, rekao je Stošić.

On je istakao da su usvojene programske aktivnosti iz oblasti edukacije, pristupačnosti, obrazovanja, podrške deci u inkluzivnom obrazovanju, obezbeđivanje tiflotehničkih i drugih pomagala za decu u redovnim školama suštinski prioriteti za čiju realizaciju računaju na gradsku upravu i podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje,boračka i socijalna pitanja.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime