Saša Nedić – pobednik takmičenja Samsung Appsolutno Smart

0
929

On je deo našeg tima, svakodnevno podstiče pobedničke ritmove na portalu Ritam grada. Nedavno je njegova Android aplikacija, za beogradski Wannabe magazine, pobedila u konkurenciji od 700 prijavljenih aplikacija. To govori o kakvom stručnjaku se radi. Vanredni talenat u sferi web programiranja, zaljubljenik u muziku i stručnjak modernog doba – Saša Nedić, web administrator portala Ritam grada i pobednik Samsung “Appsolutno Smart” takmičenja. Kragujevac ima još jednog pobednika!

Kako opisuješ sebe?

Sebe bih opisao kao kreativnu osobu koja pokušava da se izbori za svoje parče neba u zemlji vetrenjača.

Šta te je najviše privuklo svetu programiranja?

Kompjuteri su sastavni deo mog života još od ranog detinjstva, kada sam i napravio “prve” programerske korake na čuvenom računaru Commodore 64 uz pomoć časopisa koje sam imao. Programiranje je lepo zanimanje ali je i veoma naporno zanimanje. Sama činjenica da možete stvoriti nešto je fenomenalna tako da meni ovaj poziv odgovara.

Internet je oblast u kojoj se, sada je potvrđeno, odlično snalaziš – šta je neophodno da bi se dostigao taj stepen znanja?

Da biste uspeli na internetu morate non-stop biti prisutni i morate pratiti sam razvoj interneta i modernih tehnologija. Kao i za sve u životu, da biste bili uspešni, potrebno je dosta volje, ljubavi, podrške i odricanja. Na internetu imate potpunu slobodu da izrazite svoje kvalitete, bili vi muzičar, komičar ili programer. Ja sam na internetu prisutan otprilike od 1998-99. godine i imam dosta iskustva iza sebe, a projekat Ritam grada pokazuje odlične rezultate, što mene čini veoma ponosnim na ekipu koja stoji iza ove priče.

Dokle seže tvoja ambicija – “šta ćeš biti kada porasteš”?

Kada sam bio mali želeo sam da budem pilot. Kada sam malo porastao želeo sam da budem muzičar i producent, što mi se i ispunilo. Dugo sam se bavio muzikom, postigao određeni uspeh ali s obzirom da u Srbiji talenti teško dobijaju zasluženu pažnju, muzika je ostala samo lep hobi. Danas su moje ambicije porasle i sebe bih voleo da vidim u radnom okruženju gde su mladi i kreativni ljudi, puni energije i ideja, volje i želje za radom i stvaranjem nečeg novog. Ipak, situacija u zemlji je takva da se moja želja možda neće nikada ispuniti i da su i dalje neke druge vrednosti na ceni ali nadajmo se svi zajedno da će se stvari polako promeniti na bolje.

Kakav je osećaj kada posle stručne literature, sati provedenih u programiranju, sedneš i odsviraš nešto?

Muzika je sastavni deo mog života i uvek će tako biti. Uz muziku se raduje, uz muziku se tuguje. Osećaj kada uzmete gitaru ili šarate prstima po crno-belim dirkama, osećaj kada zasvirate svoju omiljenu pesmu, za mene je nezamenljiv. Zasvirati i zapevati u bliskom društvu takođe pruža neverovatnu satisfakciju. Počelo je sve još u osnovnoj školi, nekoliko klinaca je sanjalo o tome da se bave hip-hop muzikom. Ja sam se trudio da taj san i ostvarim. Upoznao sam dosta fenomenalnih ljudi, zabeležio dosta nastupa i koncerata i stekao određeno poštovanje od mnogih slušalaca. Kasnije je sve to preraslo u nešto više kada se rodila želja za produciranjem i komponovanjem muzike. Onda je usledio i moj prvi instrument, klavijature, koje sam sam naučio da sviram. Nakon toga je usledila i gitara koju sam takođe sam savladao i “ukrotio”. Sada je, kao što sam već rekao, sve to postalo samo lep hobi, a gitara i klavijature su i dalje tu da mi svakoga dana prave društvo.

Koja je najveća zabluda u sferi interneta? Svedoci smo invazije raznih elektronskih, informativnih formi, kako ti gledaš na to i kakve su ti prognoze?

Internet je danas svima dostupan i svako može propagirati svoje ideje i priče. Svi mi imamo ogroman prostor ispred sebe na kojem se možemo predstaviti na ovaj ili onaj način. Ipak, česta zabluda je da se do uspeha na internetu dolazi veoma lako. Realnost je takva da vas očekuje veoma naporan rad, borba sa brojnom i jakom konkurencijom, borba sa onima koji žele vama da budu konkurencija i konstantan rad na tome da korisnicima pružite kvalitetan i zanimljiv sadržaj. Ako ne verujete čvrsto u svoj projekat, ako niste spremni da se tome posvetite maksimalno, ako niste spremni da padnete i nakon toka ponovo ustanete, sasvim je sigurno da ste osuđeni na propast. Sadašnjost je takva da je internet fokusiran na društvene mreže i interakciju sa korisnicima. Brzi razvoj tehnologije vas jednostavno primorava da budete fleksibilni i da se brzo prilagođavate. Ako niste spremni na promene i prilagođavanja, ne predviđam vam sjajnu budućnost poslovanja na internetu.

I za kraj, prvo mesto na SamsungSmart takmičenju za aplikaciju koju si napravio za beogradski Wannabe Magazine – šta to znači u tvojoj karijeri i koliko su zapravo te aplikacije danas značajne?

Osvojiti prvo mesto na jednom prestižnom takmičenju koje organizuje svetski poznata firma kao što je Samsung, predstavlja veliko zadovoljstvo i priznanje. Neverovatan je osećaj kada od oko 8000 napravljenih aplikacija i oko 700 prijavljenih na takmičenje, baš vaša aplikacija bude pobednička. Što se tiče ove pobede i moje karijere, nadam se da će možda otvoriti neka nova vrata jer svakako predstavlja jak vetar u leđa. U svakom slučaju, ova pobeda je za mene lično velika stvar i čast je biti pobednik Appsolutno Smart takmičenja. Mobilne tehnologije polako preuzimaju primat i svuda u svedu vlada opšte interesovanje za mobilnim uređajima (tablet računari i pametni telefoni). Lično sam veliki obožavatelj tehnologije i svakodnevno pratim dešavanja u celom svetu. Korisnik sam Android platforme tako da mi je ova pobeda još draža zbog toga.

snedic samsung_2

(FOTO: Mondo)

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime