Samostalni sindikat FAS: Odgovorićemo u duhu tradicije radničkog Kragujevca

0
853

Povodom najave FIAT-a da će upuživati radnike na rad u inostranstvo i da će radnicima koji ne prihvate tu ponudu, biti ponuđena minimalna zakonska otpremnina za prekid radnog odnosa, saopštenjem za javnost oglasio se i Samostalni sindikat FAS.

“Samostalni sindikat FIAT automobili Srbija, informisan je o nameri FIAT-a, da upućivanjem radnika na rad u inostranstvo i otpuštanjima radnika, potpuno obustavi proizvodnju u kragujevačkoj fabrici. Ističemo da se nikada nećemo složiti sa tim namerama i ukoliko se ne usvoje zahtevi sindikata preduzeće radikalne mere sindikalna borbe.

Tražimo:

– Da se ponudi radnicima, za čijim radom je privremeno prestala potreba, opcija upućivanja na plaćeno odsustvo, u skladu sa Zakonom o radu, jer FIAT izražava spremnost da nastavi rad u kragujevačkoj fabrici.

– Da se upućivanje radnika u inostarnstvo vrši isključivo u skladu sa Zakonom o uslovima za upućivanje zaposlenih na na privremeni rad u inostranstvo i njihovoj zaštiti, a ne da se izbegavaju odredbe ovog Zakona prisiljavanjem radnika da “dobrovoljno” prihvate ponudjene uslove, dobijene u neformalnoj formi.

– Radnicima koji nisu spremni da prihvate jednu od prethodne dve opcije, ponuditi stimulativne otpremnine koje ne mogu biti niže od dostignutih standarda u ovoj oblasti.

Pozivamo radnike da pre izjašnjavanja, zatraže od FIAT-a formalnu ponudu, jer dobijeni papir to nije. Na sva druga, ishitrena i nametnuta rešenja, biće odgovoreno u duhu tradicije radničkog Kragujevca”, saopšteno je iz Samostalnog sindikata FAS.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime