Sam svoj meteorolog

0
2805

oblaciDrevni druidi i vračevi, proroci i gurui, sticali su svoj mistični status znanjima koja nisu posedovali obični smrtnici. Neretko je bilo dovoljno samo da predvide promenu vremenskih prilika uspešno pa da im se i nadalje veruje na reč. Nije čudo da je bilo tako, jer je ljudska zajednica od davnina zavisila od vremenskih prilika i njihovog uspešnog predviđanja. Ali, da li su ta njihova znanja bila plod komunikacije sa bogovima, slučajnosti ili racionalno objašnjivih čitanja znakova koje nam sama priroda pokazuje?

Razvoj tehnologije na koju smo se počeli sve više oslanjati označio je i zaborav mnogih narodnih mudrosti, pa i onih kada je predviđanje vremena u pitanju. Olako takva znanja smatramo reliktima prošlosti, primitivnim pokušajem da se odgonetne priroda. Međutim, kada bi se dokazala njihova učinkovitost, možda bismo se drugačije odnosili prema njima?

A sva je prilika da su oni sasvim legitimni i u skladu sa naukom, iako potiču iz jedne „prednaučne“ epohe razvoja ljudskog društva. Sve one tehnike čitanja znakova prirode koje je narod pamtio kroz poslovice i izreke i verovao u njihov proročki značaj, pokazali su se kao sasvim racionalno povezivanje uzroka i posledica sa svojim sekundarnim, propratnim pojavama.

Malo se oslanjajući na narodno bogatstvo, a malo i na neke od novih praktičnih uvida nauke, svi mi možemo za sebe biti u stanju da predvidimo razvoj vremenskih prilika.

Čitajte poruke sa neba

Vrste oblaka na nebu, kao i pravac njihovog kretanja, mogu nam mnogo toga reći o nadolazećem vremenu. Kao što svako zna, beli oblaci koji se nalaze visoko na nebu najavljuju lepo vreme, dok niski crni oblaci upozoravaju na skoro nevreme, kišu i oluju.

  • Prisustvo kumulonimbusa rano ujutru i njihovo gomilanje tokom dana na nebu znak su da se uskoro mogu očekivati ozbiljne promene vremena. Kumulonimbuse, inače, možete na nebu prepoznati kao moćne i guste oblake, u obliku tornjeva ili planina koji se široko prostiru po nebu. Njihovi vrhovi su u obliku nakovnja, zaravnjeni i glatki, dok im je baza tamna i ispod nje se nalaze manji oblaci kao verni pratioci.
  • Cirusi, koji se u vidu dugih vlakana prostiru visoko na nebu, upozoravaju na pogoršanje vremenskih prilika u narednih 36 sati.
  • Kumulusi, iscepkani gusti oblaci koji su blistavo beli dok ih obasjava sunce, a imaju tamnu bazu, svojim prisustvom na nebu upozoravaju na kišu u poznijem delu dana.
  • Oblačni prekrivač tokom zimskih noći siguran je znak da se sutradan može očekivati toplije vreme, jer oblaci sprečavaju oslobađanje toplote iz atmosfere do kog bi došlo u slučaju vedrih noći.

Mesec krije tajnu kiše

Pogledajte u mesec kada je nebo vedro. Ukoliko je njegova kontura mutna, a površina crvenkasta to je znak da u vazduhu ima prašine. Međutim, ako je mesec svetao, sjajan i jasnih oblika ivice onda je to stoga što u vazduhu nema prašine. Pa, kako nam to pomaže da predvidimo vreme?

Jednostavno. Ukoliko u vazduhu nema prašine to je stoga što je nju nizak vazdušni pritisak potisnuo a, nizak vazdušni pritisak znači skoru kišu.

Takođe, obratite pažnju i na to da li se stvara prsten oko meseca koji posmatrate. Ako je prsten vidljiv razlog tome je svetlost koja se probija kroz cirostratuse, a oni uvek dolaze sa toplijim i vlažnim strujama vazduha. Tako je prsten oko meseca znak da se može očekivati kiša u naredna tri dana.

Oslušnite rosu, pomirišite prirodu

Proverite da li ima rose na travi pri izlasku sunca. Ukoliko je trava suva to indicira oblake i jake vetrove. Ukoliko ima rose verovatno neće biti kiše tog dana. Međutim, ako je kiša padala tokom noći, ovaj metod se ne može uzeti u obzir.

Udahnite duboko, zatvorite oči i pomirišite vazduh. Biljke oslobađaju svoju trulu materiju u slučaju niskog vazdušnog pritiska, što je siguran znak dolazeće kiše. Takođe, i močvare ispuštaju gasove pre olujnog vremena zbog niskog vazdušnog pritiska, pa i to može biti metod predviđanja vremenskog scenarija.

Nije teško primetiti povećanu vlažnost vazduha ni prema kosi koja se, osim što postane vlažna, i ukovrdža i očvrsne.. U tu svrhu možete posmatrati i listove hrasta i javora koji se uvijaju pri velikoj vlažnosti koja prethodi jakim kišama.

Životinjsko carstvo

U slučaju povećane vlažnosti vazduha koja prethodi kišama krila insekata otežaju pa oni lete niže nego inače. To navodi i ptice koje se njima hrane da lete bliže zemlji. Ova veza između niskog leta ptica i nadolazeće kiše dobro je poznata u narodu, iako o pravom razlogu toga verovatno niko nije razmišljao.

Slično je i sa žabama. One se obično hrane tako što stoje kraj vode i love insekte u letu. Međutim, pri spuštanju vazdušnog pritiska insekti se skrivaju i žabe se vraćaju u vodu kako bi tamo našle druge izvore hrane. Ovo je u narodu primećeno i primenjeno u korišćenju „žabe gatalinke“ za predviđanje vremena. Žaba se čuva u kutiji u kojoj su postavljene i merdevine. Ukoliko se žaba penje na merdevine onda će vreme biti lepo, ako se pak skriva po kutovima, očekuje se kiša.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime