Saborna crkva u Kragujevcu

0
10766

Saborna crkvaU najužem centru Kragujevca nalazi se monumentalna Saborna crkva Uspenja Presvete Bogorodice, jedna od najlepših sakralnih građevina iz druge polovine 19. veka u Srbiji. Zbog svojih veikih dimenzija i složenog oblika dugo je građena – čitavih 15 godina: od 1869. do 1884. godine. Nju je projektovao mladi kragujevački arhitekta Andreja Andrejević, inače jedan od najpoznatijih graditelja svog vremena. On se, za razliku od većine tadašnjih arhitekata, nije školovao u srednjeevropskim ili nemačkim akademijama, već u Rusiji, u moskovskoj politehnici odakle je prvi u Srbiju uneo uticaj ruske arhitekture. Andreja Andrejević je radio u Ministarstvu građevina kao načelnik arhitektonskog odeljenja i projektovao je niz značajnih objekata. Godine 1871. postao je član Srpskog učenog društva.

Kragujevačka Saborna crkva kompozicijom masa, unutrašnjim rasporedom i konstruktivnim rešenjem predstavlja novi tip monumentalne sakralne građevine u Srbiji. Ostvarena je na bazi vizantijsko-romaničnih elemenata i znatno se razlikuje od ostalih crkava zidanih u tom periodu širom Srbije. Njena osnova je rešena u obliku slobodnog krsta, bez naglašene oltarske apside. Iznad centralnog prostora, na preseku krakova krsta, postavljena su četiri manja kubeta. Igra krovova, kupola i krovnih venaca doprinose opštem upečatljivom utisku. Crkva je zidana od kamena i opeke sa malterisanim dvobojno krečenim fasadama. Dekorativni ukras skocentrisan je oko ulaznih vrata, prozora i krovnih i podkupolnih venaca i u sebi nosi jasne rusko-vizantijske odlike.

I enterijer crkve bogato je ukrašen. Živopisni mermerni pod, ikonostas sa pozlaćenim ikonama i duborezni nameštaj doprinose opštem utisku raskoši i elegancije. U crkvenoj porti nalaze se romanička zvonara, vladičanski dvor i moderan crkveni konak, a čitav prostor je oivičen ogradom od kamenih stubova i profilisanih delova kovanog gvožđa.

Saborna crkva je pod zaštitom od 2005. godine.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime