„Rok muzej“ stiže u Kragujevac

0
4637

9u5sroak copy

Izložba „Rok muzej uživo“, na kojoj će biti predstavljeni razni autentični eksponati poput muzičkih instrumenata, scenske odeće, kolekcije fotografija i omota ploča iz zlatnog doba ove vrste muzike kod nas, biće otvorena u četvrtak u 20 časova, u Domu omladine u Kragujevcu i trajaće do 26. juna. Od 21 sat posetioce očekuje i koncert na kom će nastupiti učenici muzičke škole „Oktava“, „Kepa & Free Spirits“ i „Vlada Jet Band“.

Projekat „Rok muzej“ je nastao u okviru Instituta za savremenu muziku. Sa inicijativom da „Rok muzej“ postane sastavni deo našeg kulturnog života javnost je upoznata na inauguraciji oktobra 2015. godine. Publici će predstaviti nekoliko grupa autentičnih eksponata kao što su muzički instrumenti i oprema, scenska odeća i obuća, kolekcije fotografija aktera, omoti ploča, knjige i časopisi koji tretiraju rok kulturu.

Suština cele priče o rokenrolu su njeni stvaraoci. Da rokenrol ne vredi ni pet para bez žive svirke, Rok muzej će dokazati svojim jedinstvenim izdanjem „Uživo“, gde će pokušati bar fragmentarno da današnju publiku podseti na stare majstore, jer rock kultura nije za tamo neki prašnjavi muzej i arhiv – već je i dalje umentički relevantna, živa!

Pre nego što „Rok muzej“ dobije stalne prostorije i resurse za svoj rad, što je planirano da se desi u toku 2016. godine, opredeljenje je da se misija muzeja stalno promoviše kroz tematske izložbe artefakta u raznim gradovima zemlje. Postavka u Kragujevac dolazi iz Niša, gde je bila od 2. do 14. juna, dok je Novi Sad „upisan“ za kraj avgusta i početak septembra.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime