Rina Vukobratović – Devojčica koja vidi stihove

0
2075

rina vukobratovićIzložba fotografija Rine Vukobratović pod nazivom “Devojčica koja vidi stihove” biće otvorena 14. maja u 20 sati u Art cafe galeriji Skc-a.

Rad je autorka započela idejom da svaki haiku u sebi sadži sliku. Haiku estetika neposredno izražava moment ili trenutak doživljaja sveta, te nosi u sebi tajnu univerzalnosti koja je ujedinjuje sa ostalim oblicima umetničkog izražavanja.

Kao dete napisala sam niz haiku stihova.  Nakon vremenske distance oni su me ponovo zaintrigirali,  shvativši da oni  “čuvaju dete u meni” i da me podstiču na razmišljanje i traganje za odgovorima “ko sam i zašto sam”. Proživljavajući zabeležene trenutke detinjstva, oni su neminovno doživeli preobražaj i dobili smisao neke druge stvarnosti. Tu dolazi do fantastične metamorfoze “mene – deteta” ka “detetu u meni”. Kroz igru zapisanih senzacija (hiku stihova) i senzacija koje upravo proživljavam (vizualizacije istih), koristeći se režiranom fotografijom, oblikujem jedan novi svet. Posmatrač ovih fotografijija susreće se s istim onim senzacijama iz pesme, ali istovremeno u mašti putuje i negde drugde, jer imaginarno na slici ima sasvim drugačije dejstvo nego što ga imaju reči. Osnova rada je stvaranje i snimanje predmeta koje sam napravila. Ceo proces je započinjao stihom, trepterenjem mogućeg, a završavao se opredmećivanjem, fiksiranjem, prevođenjem u fotografsko delo. Fotografije se više obraćaju emocijama nego intelektu. Rad je posvećen nevidljivom i neopipljivom svetu imaginacije. – reč autora

Rina Vukobratović rođena 1986. godine u Novom Sadu. Diplomirala je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu smer fotografija 2010. godine, a potom završila i master studije 2012. godine. Izlagala je na tri samostalne izložbe i preko pedeset grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Najznačajnije izložbe u protekle dve godine: “Savremeni mitovi” Fodorovo bijenale; “Nestvarno: režirane, dizajnirane i nadrealne fotografije”, galerija 1650, Los Anđeles; Internacionalni fotografski susreti Plovdiv; 34 Zagreb salon muzej Mimara; Supermarket Stolholm.

Učestvovala je u 2013. godini na dva velika festivala fotografije Head On u Sidneju  i Carlisle foto festival u Velikoj Britaniji.

Dobitnica nekoliko nagrada i pohvala: Godišnja nagrada Akademije umetnosti u Novom Sadu za rad iz oblasti fotografija (2010); Finalista studentskog fotografskog takmičenja u Kanadi, Santa Barbara (2011); Pohvala na Sonijevom internacionalnom fotografskom takmičenju  (2011, 2013); Uži krug na internacionalnom takmičenju u Londonu LICC (2012); Nagrada za najbolju fotografiju na salonu mladih, galerija MMC Novi Pazar (2012).

Radovi objavljeni u tri knjige “Best of College Photography” objavio magazin Photographer’s Forum  i “Sony World Photography Awards” 2011. i 2013. godine.

 

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime