RG istražuje da li će doći do dogovora opozicije: Verko i LDP nisu optimisti

5
3285

Verko-Edis

Uoči sutrašnjeg sastanka opozicije koji je inicirala Demokratska stranka, u njihovom sedištu u Beogradu, tema našeg istraživanja bila su očekivanja od tog sastanka na kome će se pojaviti sve političke snage u Srbiji koje sebe smatraju opozicionim. Interesovalo nas je ko je, zapravo opozicija u Srbiji, kakva su očekivanja od sutrašnjih pregovora, ali i odnos morala i politike, u svetlu koalicionih dogovora na lokalu. Odgovore na naša pitanja potražili smo u dva politička tabora – jednom koji slovi za ljutu opoziciju režimu, kako na lokalu, tako i na republičkom nivou i drugom, koji u gradu na Lepenici pripada vladajućoj većini, dok na republičkom nivou deli sudbinu vanparlamentarne, samim tim i opozicione stranke. Ekskluzivno za Ritam grada, ispred stranke Zajedno za Šumadiju, koja je u koaliciji sa Demokratskom strankom, govorio je Veroljub Verko Stevanović, dok je ispred Liberalno demokratske partije odgovore na pitanja ponudio Edis Durgutović, pomoćnik gradonačelnika za unapređenje ljudskih i manjinskih prava i saradnju sa udruženjima i šef izvršnog odbora LDP u Kragujevcu.

Upitan za očekivanja od sutrašnjeg sastanka opozicije, Veroljub Stevanović je odgovorio da ne zna šta će se sutra dogovoriti, da nije optimista, a svoj skepticizam tim povodom objasnio je negativnim političkim iskustvima sa delom političkih stranaka koje će se na sutrašnjem sastanku pojaviti.

– Najiskrenije, nisam siguran da se može dogovoriti nešto što će biti stabilno. Centralno pitanje je ko je prava opozicija. Ja to ne znam. Odgovor na to mogu da daju svi, ako se javno oglase i kažu to što imaju da kažu. Ja sam se opekao sa tim i takvim strankama na lokalu i zato ovde ni sa kim neću da idem. Demokratska stranka je moj koalicioni partner i tu postoji apsolutno poverenje. Što se naše stranke tiče, mi ćemo prihvatiti sve ono što Demokratska stranka dogovori sa ostalim strankama, ali se nadamo da će prethodno svako da bude siguran da su to zaista opozicione stranke. Ovoga trenutka, ja u to zaista nisam siguran. Pokušaj je u redu, ali neko mora konačno da kaže da li se slaže sa svim ovim što režim radi; da li se slaže sa politikom koja nas očigledno vodi tamo gde nas vodi ili je protiv toga. Ako je protiv toga, onda to mora javno da se kaže i onda, po mom mišljenju, može da se priča o tome. Ne znam šta će sutra biti dogovoreno, ali ja nisam optimista – rekao je bivši prvi čovek Kragujevca.

U daljem toku razgovora, komentarišući to da će se na sastanku opozicije sutra pojaviti i stranke koje na lokalnom nivou u Kragujevcu čine vlast, bivši gradonačelnik u prvi plan je istakao pitanje morala.

Oni su ovde pokazali sve samo ne moral. Ako je to tako, a to je činjenica, onda ja sa njima ne mogu da pričam. Da je, kada je bila smena vlasti u Kragujevcu, i jedan i drugi lider, a mislim na Čedomira Jovanovića i  Borisa Tadića, dan pre te sednice meni rekao „mi smo drugari, ali ja sam dogovorio tamo nešto“ – ja se ne ljutim. Ali da mi ti kažeš da je sve okej, da predamnom zoveš svoje ljude u Kragujevcu i da im kažeš da će biti onako kako smo se dogovorili, a da već uveče budete u Končarevu – to je za mene nemoralno! Dakle, zbog toga ja ne verujem dok ne vidim nešto što je potpuno opipljivo. Jednostavno, nisam siguran da je iskreno sve to što pričaju u ovom trenutku te stranke. Ne možete da budete u vlasti ni na kom nivou ako ste protiv politike centralne vlasti – zaključio je Stevanović.

Iz političke stranke sa kojom će se, pored ostalih, sutra pregovarati, stižu ne tako eksplicitna, ali ništa više optimistična očekivanja od sutrašnjeg sastanka. Šef izvršnog odbora LDP u Kragujevcu, Edis Durgutović, govoreći o svojim očekivanjima uoči sutrašnjeg sastanka opozicije rekao je da se savez LDP i SDS već izjasnio po pitanju saradnje sa Vučićem.

– Čedomir Jovanović i Boris Tadić su se pre pet meseci, kad su pravili svoj sporazim, već izjasnili. Nema prostora i nema kapaciteta za saradnju sa Aleksandrom Vučićem, ali ni sa Socijalističkom partijom Srbije. Kada je republička vlast u pitanju, ni LDP-u, ni SDS-u nije prioritet ulazak u vlast, ali je bitno da se dogovorimo oko suštine, oko programa, a ne protiv čega smo. Ne interesuje nas ni Vučić, ni Pajtić, već samo ova zemlja kazao je Durgutović.

Govoreći o političkim odnosima na lokalu i pitanju morala u politici, gospodin Durgutović je istakao da LDP nije dobio poverenje građana na izborima da bi podržavao Stevanovića ili Nikolića, već da bi se brinuo o građanima Kragujevca, podsetivši pritom da je stranka Veroljuba Stevanovića podržala Aleksandra Vučića i pokušavala da ostvari saradnju sa njegovom strankom na lokalnom nivou.

– Veroljub Stevanović je do sada uspeo da sarađuje sa svim strankama, i levice, i desnice. Ostala mu je samo još saradnja sa Srpskom naprednom strankom u punom kapacitetu, pošto je na republici podržavao Vladu i glasao za izbor Aleksandra Vučića. A na lokalu su bili suprotstavljena stranka gradskom odboru SNS-a. To je istina. LDP je odgovorna stranka građanima, ne Veroljubu Stevanoviću. LDP je na izborima učestvovao kao suprotstavljena stranka i Aleksandru Vučiću i Veroljubu Stevanoviću. Da smo sa njima išli na izbore i na zajedničkoj listi ostvarili rezultat, moglo bi da nam se spočitava zašto smo i kako u vlasti sa Srpskom naprednom strankom. Mi smo svoje mandate, kao lista Preokret, dobili na izborima, ali ne zato da bi podržavali ni Veroljuba Stevanovića, ni Radomira Nikolića, već da bi se brinuli o građanima Kragujevca. To nije floskula, to nije fraza, već suština, rekao je, između ostalog Durgutović.

5 KOMENTARI

  1. Podrska mladim ljudima u politici, samo napred.
    Verko u penziju ne na izbore.
    Samo hrabro napred, mladi udruzite se, povezite se, pokazite do kraja da imate kicmu da imate herca, LDP da pozove i mlade iz Nove Snage i jos neke, da izbegnu reciklirane kadrove sto se nude.
    Dobicete podrsku za to, samo mladi ljudi vuku u buducnost

  2. “Demokratska stranka je moj koalicioni partner i tu postoji apsolutno poverenje.”Reče Verko i sada očekuje da mu verujem i glasam za njega.Pa zar je on zaboravio šta je sve taj čovek (Dušan Obradović pričao o njemu, onaj što je davao podršku Tadiću a U Šumaricama držao pod ruku Đilasa)?Vi g.Verko imate interes i ptavite se zaboravnim, ja ne zaboravljam, ni lokal ni one što su izdali 5,oktobar.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime