Retki ali jednaki – Međunarodni dan retkih bolesti

0
968

retke bolestiDanas se širom sveta obeležava Međunarodni dan retkih bolesti u cilju podizanja svesti građana o tom problemu, kao i da se skrene pažnja na prepreke na koje nailaze svi oni koji žive sa nekim od tih oboljenja. Ovaj dan je 2008. godine ustanovila Evropska organizacija za retke bolesti (EURORDIS). Dan retkih bolesti se širom sveta ove godine obeležava pod sloganom „Retki ali jednaki!”.

Stručnjaci upozoravaju da su retke bolesti one koje se javljaju kod jednog od 2.000 građana, mada postoje i bolesti koje se javljaju kod jedne osobe od nekoliko desetina hiljada/miliona ljudi. Smatra se da 6 % do 8 % stanovnika ima neku retku bolest i da postoji 5.000 – 7.000 do sada identifikovanih retkih bolesti.

Za većinu ovih bolesti još uvek nema leka, a kvalitet života osoba sa retkim bolestima i njihovih porodica ne zavisi od težine oboljenja, već od dostupnosti lečenja i službi za podršku, kao i šire društvene podrške.

U Srbiji živi oko 500.000 ljudi sa nekom vrstom retkih bolesti, koje mogu da se kontrolišu uz adekvatnu terapiju, a koja mesečno za neke bolesti iznosi i do 1.000 evra.

deo teksta preuzet sa: Tanjug

 

 

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime