Res publika: Vratili smo informisanje u Plan razvoja Kragujevca

0
769

Nakon višegodišnjeg ignorisanja medija, kragujevačka gradska uprava nastojaće da u narednoj deceniji popravi stanje na lokalnoj medijskoj sceni, bar sudeći prema prioritetima definisanim Planom razvoja grada Kragujevca od 2021. do 2031, navodi u saopštenju dostavljenom medijima Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika”.

Predlog “Res Publike” da se informisanje uvrsti među prioritetne ciljeve u oblasti vanprivrede i društvenog razvoja, prihvaćen je i postao je deo planskog dokumenta, koji su na poslednjoj sednici usvojili odbornici Skupštine grada Kragujevca. Time se lokalna samouprava obavezala da će raditi na „unapređenju okruženja za rad medija i informisanje građana u javnom interesu“.

“Kao udruženje koje je već godinama posvećeno unapređenju lokalnog javnog informisanja, uključili smo se u javnu raspravu o Nacrtu plana razvoja grada Kragujevca, u kojem je ova oblast bila potpuno izostavljena. Smatrali smo da zbog svih problema koji su opterećivali kragujevačku medijsku scenu i značajno uticali na pad kvaliteta informisanja građana, lokalna samouprava ima obavezu da ovu društvenu delatnost u narednom periodu tretira kao jedan od prioriteta”, saopštila je “Res publika”.

U tom udruženju ističu da uspostavljanje održivog sistema finansiranja proizvodnje medijskih sadržaja u skladu sa profesionalnim standardima, unapređenje i efikasnija primena relevantnih medijskih propisa, povećana transparentnost i pokretanje javnog dijaloga o prioritetnim temama, treba da doprinesu kvalitetnom javnom informisanju građana i građanki Кragujevca.

“Pokazatelj da se u praksi to zaista i dešava biće veća budžetska izdvajanja za medije, raspisivanje bar jednog konkursa godišnje, povećanje indeksa transparentnosti i uključivanje građana u definisanje tema od javnog interesa”, navode u “Res publici”.

Uz prioritetni cilj „unapređenje okruženja za rad medija i informisanje građana u javnom interesu“, Res Publika je Planu razvoja grada Kragujevca doprinela i kreiranjem analize stanja u sektoru javnog informisanja. Naime, ova važna oblast, prema obrazloženju nadležnih, izostavljena je u prvobitnom nacrtu dokumenta zbog „tehničke greške“. Intervencijom Res Publike oblast informisanja je „vraćena“ i potpunije opisana u konačnoj verziji plana.

“Smatramo da je za pohvalu činjenica da je javnost imala priliku da svojim predlozima utiče na sadržaj ovog važnog akta, kojim se planira razvoj Kragujevca u narednih deset godina. Res Publika će nastaviti da prati rad lokalne samouprave, posebno u segmentima informisanja, odgovornosti i transparentnosti, da aktivno učestvuje u javnim raspravama i poziva i ohrabruje građane da se uključe u donošenje odluka”, saopšteno je iz tog udruženja.

Plan razvoja grada Kragujevca od 2021. do 2031. za sada je dostupan samo u Službenom listu grada Kragujevca.

 

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime