“Res publika” obeležila sedmi rođendan

0
1183

Od sprovođenja prvog medijskog konkursa u Kragujevcu do toga da razvoj povoljnog okruženja za rad medija postane jedan od prioriteta grada u narednoj deceniji, samo su neki od uspeha koje je Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res publika” postigao u 7. godini rada.

“Na te uspeh smo ponosni na dan kada obeležavamo godišnjicu osnivanja udruženja Res Publika”, poručuju aktivisti.

Sve svoje snage prethodnih godina “Res publika” je usmeravala ka tome da javno informisanje Kragujevačana i Kragujevčanki bude kvalitetnije, da se pomogne lokalnim medijima koji rade u javnom interesu da prebrode teške trenutke i nastave da rade, da se suprotstavi diskriminaciji novinara i gušenju slobode informisanja.

“Dokumentarni filmovi, akcije, debate, istraživanja i analize, osnivanje i rad Medijskog skloništa Kragujevac, samo su neki od poduhvata kojima smo pokušavali da ukažemo na probleme na lokalnoj medijskoj sceni i podstaknemo solidarnost među kragujevačkim redakcijama, a građane podsetimo koliko je javno informisanje važno za sve segmente života u gradu”, podsećaju iz “Res publike”.

Ovu godinu udruženje je započelo praćenjem sprovođenja konkursa za sufinansiranje medijskih sadržaja u 2021, koji je kragujeačka lokalna samouprava raspisala prvi put posle 6 godina.

“Nastavili smo velikim istraživanjem o javnom informisanju u vreme pandemije i traganjem za predlozima kako da obaveštavanje građana u vanrednim situacijama učinimo boljim. Uključili smo građane, medije, predstavnike lokalne samouprave i zdravstvenih institucija. Nastavili smo da se zalažemo za pravovremeno informisanje građana o kvalitetu i zagađenosti vazduha, a pratimo i reformu javne uprave u Kragujevcu, odnosno ispitujemo koliko je lokalna samouprava otvorena za javnost i zaista pruža priliku građanima da se učestvuju u donošenju odluka. I sami smo se uključili u jedan takav proces – usvajanje Plana razvoja Kragujevca do 2031. godine. U samom finišu ove procedure uspeli smo da doprinesemo izmenama predloženog dokumenta, tj da se lokalna uprava  obaveže da će raditi na „unapređenju okruženja za rad medija i informisanje građana u javnom interesu“, a napisali smo i analizu stanja u sektoru javnog informisanja, jer je ovaj važan segment bio izostavljen”, sumiraju rezultate u “Res publici”.

Uz razne vidove podrške i pomoći koje pruža novinarima i medijima, od ove godine Res Publika je počela da podržava i organizacije civilnog društva i aktiviste u Kragujevcu i Šumadiji koji se bave zaštitom ljudskih prava. Do sredine naredne pomagaće im da svoje akcije učine što vidljivijim u javnosti, a građane podsećati na važnost angažovanja u zajednici, toleranciju, ravnopravnost i solidarnost.

“Uvereni smo da će nam 8. godina rada doneti mnogo novih akcija i uspešno savladanih izazova, uz nova pojačanja – mlade aktiviste i aktivistkinje spremne da se angažuju da Kragujevac zajedno učinimo boljim mestom za život”, poručuju iz “Res publike”.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime