Res Publika: Konkurs je završen, ali veliki posao tek predstoji

0
656

Šumadijski centar za građanski aktivizam “Res Publika” pozdravlja pomak u finansiranju medijskih sadržaja od javnog interesa u gradu Kragujevcu koji je učinjen nakon šetogodišnjeg potpunog ignorisanja ove zakonske obaveze. “Svim medijima i produkcijama iz Kragujevca, kojima su odobrena sredstva na gradskom konkursu, čestitamo i nadamo se da će njihovi projekti doprineti raznovrsnijoj ponudi medijskih sadržaja i kvalitetnijem informisanju Kragujevčana i Kragujevčanki”, navodi se u saopštenju “Res Publike”.

U tom udruženju ističu da su se godinama zalagali za doslednu primenu Zakona o javnom informisanju i medijima, te da smatraju da je za pohvalu odluka gradske uprave da konkurs raspiše na početku godine, kao i to što su konkursne procedure završene gotovo mesec dana pre krajnjeg roka.

“Ne možemo, međutim, biti zadovoljni zbog činjenice da je grad Kragujevac za sufinasiranje javnog interesa u informisanju ove godine izdvojio 9 miliona dinara, dok primera radi, medijski konkurs u Nišu vredi 69 miliona, u Novom Pazaru 55 miliona, a u Leskovcu 30 miliona dinara. Sem povećanja iznosa za medijske projekte, smatramo da postoji prostor za poboljšanje konkursne procedure, kao i potreba za uključivanjem građana u definisanje prioritetnih tema. Uvereni smo da je u narednom periodu neophodno da lokalna samouprava, novinari i civilno društvo ulože i dodatni napor i da sarađuju na unapređenju medijskog okruženja, zaštiti slobode govora i informisanja u zajednici”, navode u “Res Publici”.

O svojim zapažanjima “Res Publika” će narednih dana detaljnije informisati javnost, ali i nastaviti da prati realizaciju medijskog konkursa, koji je u Kragujevcu raspisan po prvi put od usvajanja Zakona o javnom informisanju i medijima, u avgustu 2014. godine.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime