Regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom u Kragujevcu

1
1134

Regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom u KragujevcuGradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić sa saradnicima organizovao je danas sastanak u zgradi Grada sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine i investitorima iz Nemačke koji su zainteresovani da ulože 2,5 miliona evra za izgradnju istraživačkog centra koji će se baviti zaštitom i unapređenjem životne sredine.

Ovo je inicijalni sastanak, a Ministarstvo za poljoprivredu i zaštutu životne sredine je spremno da Kragujevcu pruži podršku u realizaciji tog projekta – rekla je mr Stana Božović državni sekretar. Preduslov za to je uspostvaljanje saradnje univerziteta u Kragujevcu i Kelnu, pre svega mašinskih fakulteta i svih struka koje se tiču životne sredine. Savezna Republika Nemačka je strateški partner Vlade Srbije i ovo je jako važno za grad Kragujevac koji je univerzitetski centar.

Istraživački centar, kako je najavljeno, obezbediće posao za 60 ljudi. To je tek prvi korak koji daje razne mogućnosti za saradnju u svim aspektima životne sredine. Ministarstvo je spremno da pruži kompletnu logističku podršku za izgradnju regionalnog centra za upravljanje komunalnim otpadom u skladu sa nacionalnom strategijom.

Preduslov za razmenu struke i znanja je potpisivanje sporazuma o saradnji univeziteta u Kelnu i Kragujevcu. Prema rečima prof. dr Slobodana Aresenijevća rektora Univerziteta u Kragujevcu, to je od izuzetnog značaja za budući rad jer će omogućiti uvođenje novih obrazovnih profila, razmenu profesora i studenata ali i transfer znanja. U susret 2020. godini kada ćemo biti u obavezi da imamo deset posto stranih studenata nama je ovakav vid saradnje sa univerzitetom iz Kelna izuzetno značajan.

Sastanak koji je danas organizovan u Kragujevcu rezultat je bilateralnih odnosa između Republike Srbije i Savezne Republike Nemačke u oblasti životne sredine. Kako je tom prilikom istakao Slobodan Cvetković direktor kompanije Porr – Werner & Weber u Srbiji, bilateralni sporazum za ovu oblast će omogućiti ostvarivanje saradnje između srpskih i nemačkih kompanija koje se bave tehnologijama i upravljanjem u oblasti životne sredine.

Jedan od takvih projekata je uspostavljanje saradnje dva univeziteta koji bi za rezultat imao izgradnju sistema za sakupljanje, transport i tretman optada koji nastaje u klaničnoj i mesnoj industriji radi dobijanja biogasa i električne enregije. Kragujevac je izabran jer već postoji sličan centar u Novom Sadu, dok bi centar u Kragujevcu pokrivao područje centralne i južne Srbije.

1 KOMENTAR

  1. Imam pitanje a ne komentar, da li ce za zaposljavanje u ovom centru biti raspisan konkurs na NSZ i da li ce biti pruzena sansa za konkurisanje i osoba koje su starije, i vec duze vremena na NSZ, a imaju radno iskustvo u administraciji, i potrebno obrazovanje za obavljanje tih poslova? Za zaposljavanje osoba od 45 do 50 godina drzva je propisala i odredjene pogodnosti za poslodavce, pa Vas ovom prilikom molim da ovo pitanje ako ste u mogucnosti prosledite gradonacelniku Kragujevca i da to bude i predlog za zaposljavanje u novoj kompaniji.
    Ovo sam pitala zato sto duze vreme pratim Vasu stranicu i vidim da kad se osniva neki centar pored strucnog kadra se zaposle i radnici koji obavljaju tenicko administrativne poslive , ali na zalost nigde se ne objave konkursi za takv radna mesta.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime