Ređo Emilija – kragujevački pobratim u srcu Italije (FOTO/VIDEO)

0
3480

U svrsi spajanja različitih kultura, jačanja prijateljstva između zemalja i pronalaženju zajedničkih geofizičkih, socioloških, ekonomskih i drugih osobina, karakterističan je proces bratimljenja fizički udaljenih, ali po nečemu drugom ipak bliskih gradova širom Evrope.

Bratimljenje („European twinning“) predstavlja približavanje dve zajednice koje, na ovaj način, žele da preduzmu aktivnosti usmerene ka evropskoj perspektivi, suočavajući se sa svojim problemima i razvijajući međusobno sve neposrednije prijateljske veze”.

REĐO EMILIJA – grad u srcu Italije

Na prelazu od srednjeg ka severnom delu Italije nalazi se Ređo Emilija, grad približne veličine Kragujevcu, sa oko 167.000 stanovnika po poslednjem zvaničnom popisu stanovništva, čime je četvrti grad po veličini u regiji Emilija-Romanja.

Ređo Emilija je istorijski poznata kao mesto gde je prvi put 1797. godine prihvaćena današnja zastava Italije. Danas, Ređo Emilija je grad sa više trgova, crkava i palata, međutim blizina mnogo poznatijih gradova, poput Bolonje, Ravene ili Parme, smanjuje značaj gradskih znamenitosti. Najveće turističke atrakcije grada predstavljaju gradski trg i teatar, kao i bazilika „Beata Vergine della Ghiara“.

U privrednom smislu, Ređo Emilija je veliko industrijsko središte u kome je jako razvijena prehrambena industrija, oslonjena na okolno ravničarsko i veoma plodno poljoprivredno područje.

Veza između Kragujevca i Ređo Emilije

Kragujevac i Ređo Emilija su slični po demografskim, teritorijalnim i istorijskim karakteristikama. Prvi kontakti između dva grada nastali su 2001. godine kada je grad Ređo Emilija podržao inicijativu decentralizovane saradnje između srpskih i italijanskih gradova kroz program “Grad gradu“.

Dalja saradnja sa italijanskom gradom odnosila se na program zaštite dece obolele od bolesti zavisnosti, a kasnije je proširena i na oblast mladih, kao i programom inkluzije dece sa posebnim potrebama. Jedan od projekata koji je pomogao grad Ređo Emilija bila je i rekonstrukcija obdaništa „Čuperak“ koje danas prima 250 dece, uključujući i šestoro dece sa posebnim potrebama.

Takođe, u okviru projekta „Grad gradu“ Regionalna agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Šumadije i Pomoravlja posredovala je u uspostavljanju poslovnih kontakata izmedju kragujevačkih i privrednika italijanskog grada Ređo Emilija.

Pogledajte lepu video prezentaciju grada Ređo Emilija:

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime