Rast i razvoj – prioritet Gorenja MDM u Kragujevcu

2
3999

mdm gorenje

Nebojša Zdravković zamenik gradonačelnika Kragujevca posetio je danas preduzeće Gorenje MDM d.o.o. koje nešto više od dve godine veoma uspešno posluje u Kragujevcu.

To je zapravo ćerka firme Gorenje Orođarna iz Velenja, koja se bavi proizvodnjom industrijskih alata za preradu metala i plastike za automobilsku industriju, kao i alata za belu tehniku. Malo je poznato, rekao je tom prilikom direktor Marko Klinc, da je ovo prvo preduzeće koje je osnovano u inostranstvu. Prilagođavajući se potrebama tržišta, privlačenja dodatnih porudžbina iz jugoistočne i istočne Evrope, proizvodni kapaciteti u Velenju dodatno su prošireni proizvodnim kapacitetima u Kragujevcu – na mestu, na kojem se od 1853. godine proizvode alati.

– Gorenje grupa, osnovana 1950. godine u Velenju, pored osnovne delatnosti – prozivodnje malih i velikih kućnih aparata, unutrašnje opreme, grejanja i klimatizacije, već više od šest decenija razvija i delatnost alatničarstva. Kragujevac je odabran upravo zbog tradicije alatničarstva duge više od 100 godina, kako bi se povezivanjem znanja i iskustva podigao tehnološki nivo. Počelo se 2013. godine sa svega 11 radnika a danas imamo 84 zaposlena. Naš je cilj da rastemo i da se razvijamo, kako bi 2020. godine duplirali sadašnju proizvodnju. U ovoj godini zaposlićemo još desetak radnika, a najviše nam trebaju CNC operateri, alatničari i inženjeri. Subvencije države nismo koristili i sve što je ovde urađeno, relaizovano je sopstvenim sredstvima – rekao je Klinc.

Ovo je prema rečima Nebojše Zdravkovića ozbiljna kompanija koja upošljava skoro 90 ljudi.

– Svake godine povećavaju izvoz i broj zaposlenih, tako da smo pored ostalog razgovarali i o mogućnosti da realizuju grinfild investiciju u Kragujevcu. Razgovarali smo o i tome kako kao lokalna samouprava možemo da pomognemo u saradnji sa našim srednjim školama i Fakultetom inženjerskih nauka da dobiju kvalitetan kadar, jer znamo da je to najveći problem. Politehnička škola, zahvaljujući ovom preduzeću, ima mogućnost da šalje svoje učenike u Sloveniju i već naredne godine četiri đaka iz školskih klupa moći će da se uključi u proces proizvodnje – kazao je Zdravković.

Inače, Gorenje Orođarna sa sedištem u Velenju, ćerka firme Gorenje, osnovana je 1993. godine i druga je najveća alatnica u Sloveniji i jedna od najvećih u regionu koja čak 65 posto svojih prihoda ostvaruje proizvodnjom za automobilsku industriju u okviru koje sarađuje sa najvećim i najuglednijim proizvođačima: Audi, Fijat, BMW i drugi, dok se preostalih 35 posto prihoda ostvaruje u poslovanju sa preduzećima Gorenje grupe, za koje proizvodi i održava alate koji se koriste u proizvodnji alata za domaćinstvo.

FOTO: Duško Đorđević

2 KOMENTARI

  1. Ako ovaj bude gradonacelinik ja se selim iz Kragujevca,ma selim se iz zemlje. Ovaj ne moze da bude nista drugo nego procentas klasican.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime