Radoje Domanović

1
3098

Radoje DomanovicRadoje Domanović je rođen 16. februara  1873. Godine u selu Ovsište kod Kragujevca u porodici seoskog učitelja. Svoje detinjstvo proveo je u selu Jarušicama, gde je završio osnovnu školu. Gimnaziju je završio u Kragujevcu, a Filozofski fakultet na Velikoj školi u Beogradu. Kao profesor srpskog jezika i književnosti radio je u Vranju, Pirotu i Leskovcu.

Bio je najistaknutiji satiričar u  srpskoj književnosti. Na početku svoje književne delatnosti bio je vrlo aktivan i dinamičan, pripadao je boemskom krugu Milovana Glišića i Janka Veselinovića. Politički je bio aktivan i  sarađivao je sa tadašnjim opozicionim listovima. Njegov profesorski i činovnički život je bio tipičan za naprednog intelektualca tog doba, stalno je bivao otpuštan iz službe ili je premeštan iz mesta u mesto.

Političke prilike za vreme vladavine Aleksandar  Obrenovića, opredelile su ga za političku i društvenu satiru. Tu je on ostvario nekoliko izvrsnih satirično-alegorijskih dela. Te pripovetke  predstavljaju novinu u srpskoj realističkoj prozi i promovišu novi književno-umetnički oblik. Njegova satira je politički aktuelna, ubojita i bespoštedna. Njena meta nije samo vlast i njena tiranjija, nego i beskičmenjaštvo i podaništvo.

Najbolja dela  su mu: “Danga”, “Vođa”, “Marko Kraljević drugi put među Srbima”, “Tri priče za omladinu”, . Ova Domanovićeva proza predstavlja najvišu tačku kritičkog realizma u srpskoj kniževnosti.Posle pada režima Aleksandra Obrenovića, 1903, duboko razočaran zato što se u zemlji ništa značajno nije promenilo pokreće politički list “Stradija” ,u kojem pokušava da se bori protiv mana novog režima.

Umro je 4. avgusta 1908. godine, u Beogradu, u 35- oj godini života, sam, siromašan i razočaran.

1 KOMENTAR

  1. Radoje Domanović je bio genijalan satiričar! Nažalost, nije dovoljno poplularan u našem narodu, mnogo ima “nepismenih” i neobrazovanih ljudi koji nisu sposobni da uvide koliko su njegove satire aktuelne i u savremeno doba!
    Da nije obavezna lektira, niko ne bi ni čitao, a i oni što čitaju u školi, mnogo brzo zaboravljaju!! Da nije tako, uvideli bi, mi kao kolektiv, koliko se političke prilike u zemlji Srbiji nisu promenile, i koliko se nikada neće ni promeniti. Dešavaju se razne promene, ali, u stvari se vrtimo u krug!
    Njegove satire su aktuelne i dan danas, iako su pisane u jedno sasvim drugo vreme, i ako su se od tada izdešavale mnoge istorijske promene, u suštini se ništa nije promenilo, i dalje smo ostali isti… stado koje može predvoditi bilo koji “Vođa” iz Domanovićeve istoimene priče.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime