Radnici “Zastave INPRO” žrtve neodgovorne politike države

1
1213

Predsednik Samostalnog sindikata Kragujevca Jugoslav Ristić, izjavio je da su radnici preduzeća “Zastava INPRO”, koji štrajkuju glađu “žrtva neodgovorne politike države”, dodajući da je država ta koja mora da reši njihove problem.

strajk-gladu

“Država je u ovom slučaju učinila nedopustivu stvar jer je deo firme koji je profitabilan privatizovala na način da je prodala oko 20 odsto preduzeća po ceni jednog stana u Beogradu, ostavivši drugi deo preduzeća sa 132 radnika i verovatno neprofitabilnim programom da samo bitiše na tržištu”, rekao je Ristić FoNetu.

Ristić je dodao da je još gore od toga što ga je ostavila sa kompletnim dugovima celokupnog preduzeća pre privatizacije, “čime je ono osuđeno da umre”.

Ti dugovi su, prema navodima iz preduzeća “Zastava INPRO” oko 270 miliona dinara.

Ristić je rekao da, s obzirom da u tom preduzeću rade invalidi rada, “država mora da preuzme odgovornost za njihovu sudbinu”, da ono postane zaštićeno državno preduzeće za zapošljavanje invalida rada, “čime bi pokazala društvenu odgovornost prema njima”.

“Te radnike je politika ove, a i prethodnih vlada, dovela u ovako tešku situaciju i nemogućnost da, ako izgube ovaj posao, više ikada nađu drugo zaposlenje jer, da podsetim, u Kragujevcu je nekada bilo 57.000 industrijskih radnika, a danas ih ima samo 6.000”, naglasio je Ristić.

1 KOMENTAR

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime