Radnici FIAT-a nemaju informaciju o proizvodnji novog modela

0
637

Zaposleni u fabrici FIAT Krajsler automobili Srbija nemaju bilo kakvu informaciju o početku proizvodnje novog modela automobila u Kragujevcu, izjavio je predsednik Samostalnog sindikata fabrike Zoran Marković.

On je agenciji Beta rekao da je sindikat za takve planove saznao iz medija.

Marković je podsetio da sindikat već dve godine apeluje na Vladu Srbije, koja je sa italijanskim FIAT-om suvlasnik kompanije FCA, da što pre u kragujevačkoj fabrici počne proizvodnja novog modela, ili da se na drugi način obezbedi veća uposlenost radnika.

Radnici, kako je rekao, jedva čekaju proizvodnju novog modela, jer su u septembru imali pet neradnih dana, a isto toliko i u oktobru. Prema rečima Markovića, ako se na nastavi po planu rukodstva FCA, biće još neradnih dana, što za radnike znači umanjenje zarade.

Svetski mediji specijalizovani za praćenje auto industrije objavili su da će FIAT od 2019. godine proizvoditi novi model u Kragujevcu.

Kako su naveli, novi model bio bi mali terenac, verovatno baziran na sestrinskom modelu “džip renegejd” iz Fijat Krajsler automobili grupe.

Portal “Internešenel biznis tajms” preneo je da će FIAT uskoro lansirati naslednika “punta” pod nazivom “primo”, čija će se masovna proizvodnja odvijati u Srbiji za evropsko tržište. Prodaja na evropskom tržištu, kako navode, planirana je za početak 2018. godine.

Kragujevačka fabrika ima kapacitet nešto veći od 185.000 automobila godišnje, a u prošloj godini proizvedeno je 85.000 vozila.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime