Radnici Autosaobraćaja prekinuli rad zbog neisplaćenih zarada

0
1213

AutosaobraćajIsplata zaostalih plata i realizacija socijalnog programa razlozi su obustave rada u ovom preduzeću, čije je rukovodstvo zajedno s predstavnicima četiri sindikata, pre samo šest dana – 24. septembra, dalo pisano obećanje da će prigradski saobraćaj biti normalizovan.
Gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović nedavno je u izjavi Tanjugu najavio raskid ugovora s tim najstarijim šumadijskim prevoznikom.
– Velike su primedbe građana i donećemo odluku koja je neminovna, a to je da poslove poverimo “Lasti”, “Vulović transportu” ili nekom trećem prevozniku” –  rekao je tada Stevanović, naglašavajući da gradska uprava “Autosaobraćaju” ne duguje ni dinar.
Prethodna Vada obećala je realizaciju socijalnog programa, ali do danas ništa od toga. Socijalni program bi obezbedio da 254, od ukupno 480 radnika, uz odgovarajuće otpremnine, ode iz firme.
Gradonačelnik ocenjuje “da, ukoliko se socijalni program ne realizuje, preduzeće ‘Autosaobraćaj’ će biti u ogromnim problemima koje neće moći da prevaziđe, a grad više ne može da čeka”.
“Autosaobraćaj” danas duguje oko 650 miliona dinara i ima više od 500 zaposlenih, što je duplo više od standarda, i čak četiri sindikata.
Agonija ovog preduzeća počela je pre više od 10 godina kada su zaposleni, vlasnici 60 odsto kapitala, svoje akcije odlučili da poklone direktoru, koji je kasnije zbog raznih malverzacija uhapšen.
Potom su usledili bezuspešni pokušaji svakog narednog rukovodstva da normalizuje funkcionisanje tog preduzeća.
Pre nekoliko godina, odlukom gradske uprave, u autobuski prevoz u Kragujevcu uključuju se prevoznici “Lasta” i “Vulović transport”.

 

Gradska uprava je ranije Autosaobraćaju dala rok do 1. oktobra da obezbedi veći broj autobusa i redovnost u prigradskom prevozu, ili će grad pronaći novog partnera, pošto ima zakonsku obavezu da građanima obezbedi ovu uslugu.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime