Račani „pokupili“ nagrade na Pozorišnim susretima gimnazijalaca

0
509

Završnu svečanost 24. Pozorišnih susreta učenika gimnazija Srbije obeležili su račanski gimnazijalci, učenici Srednje škole „Đura Jakšić“. Oni su sa predstavom „Ona i on“  „pokupili“ čak četiri nagrade.

Nagrada za glavnu mušku ulogu pripala je Vukašinu Grujiću, ali je i nagrada za najbolju žensku ulogu pripala račanskoj gimnazijalki, Isidori Mitrović.

Okitili su se mladi iz gimnazijskog odeljenja u Rači i nagradom za najbolju muziku, ali su, prema ocenama publike, imali i najbolju predstavu festivala sa prosečnom ocenom – 4,75.

Iza sebe su ostavili svoje vršnjake iz Sremske Mitrovice (4,58) i Sedme beogradske gimnazije (4,31) koji su bili drugoplasirani, odnosno trećeplasirani.

„U predstavi sam glumio njega. Svoju ulogu bih okarakterisao kao strejt dečaka iz kraja koji nije podložan pritiscima društva da mora da ima društvene mreže da bi postojao. Većina mojih ličnih stavova se poklapa sa stavovima  mog lika u prestavi, samim tim mi nije trebalo puno vremena da se povežem sa ulogom i prirodno mi je legla“, rekao je nagrađeni mladi glumac, Vukašin Grujić.

„Isidora Mitrović je tumačeći svoju ulogu bila prirodna i tačna, ne preglumljujući situacije. Igrala je „iz sebe“ i tako nam pružila vernu sliku pripadnice sopstvene generacije i kroz tumačenje svog lika pridavala je važnost sadržaju komada tokom čitavog njegovog trajanja s nepodeljenom pažnjom“, kaže se, između ostalog, u obrazloženju nagrade za najbolju žensku ulogu.

„Nedelja, poslednji dan, dan koji smo svi čekali da odmorimo duše. Na repertoaru smo imali  samo jednu predstavu, a to je bila predstava gimnazijskog odeljenja Srednje škole „Đura Jakšić“ iz Rače. Ovo je bilo njihovo prvo pojavljivanje na Susretima.

Predstava publiku nije oborila sa nogu, već ih je toliko oduševila da ih je podigla na noge, a glumci su dobili stojeću ovaciju i dugačak aplauz. To je bila prva stojeća ovacija ove godine“, pisalo je u biltenu susreta.

Tekst za predstavu „Ona i on“ napisala je Sanja Veljković, a režija je kolektivna. Zajednički su je odradili  mladi glumci.

Autorka teksta kaže da je inspiraciju pronašla u deci koja i te kako imaju šta da kažu.

„Osnovna poruka je je probuditi svest roditelja, jer su deca odavno budna i spremna na velika dela, baš kao ova naša, račanska. Pored toga što su talentovani glumci, oni su i odlični đaci. A i dokaz su da Račom duvaju neki novi „pozorišni vetrovi“, zaključuje Sanja Veljković.

Predstava „Čas kada nismo znali ništa jedni o drugima“ , VII beogradske gimnazije je, prema oceni žirija, bila najbolja na susretima među 5 takmičarskih komada.

Domaćin ovogodišnjih  Pozorišnih susreta bila je Prva kragujevačka  gimnazija, a predstave su igrane u Knjaževsko srpskom teatru.

Opšti utisak je da je festival pokazao da umetnost još živi i da je zaraznija nego ikad.

Učesnici  su saglasni i u tome da je  slogan koji je obeležio susrete glasio: “ Rača došla prvi put, pokupila nagrade i otišla“.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime