Protokol o saradnji gradova i opština u slivu Velike Morave

0
1008

U organizaciji Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, Stalne konferencija gradova i opština i UNDP-a, u Starom dvoru u Beogradu, svečano je potpisan protokol o saradnji gradova i opština u slivu Velike Morave.

Protokol su potpisali gradonačelnici Kragujevca, Jagodine i Požarevca kao i predsednici opština Batočine, Rače, Velike Plane, Smederevske Palanke, Žabara, Paraćina, Svilajnca, Varvarina i Ćićevca.

Danas je organizovano i svečano potpisivanje protokola o saradnji gradova i opština duž sliva gornjeg Dunava – Banatski vodotoci. Ovom prilikom obeležena je i godišnjica potpisivanja protokola o saradnji gradova i opština sliva Zapadne Morave i sliva Kolubare, uz predstavljanje rezultata ove inicijative.

Cilj ovakve saradnje gradova i opština je da se na bazi smernica važnih međunarodnih i nacionalnih strateških dokumenata stvori institucionalni okvir za zajedničko delovanje lokalnih samouprava za efikasnije preventivno delovanje i otklanjanje elementarnih nepogoda na lokalnom nivou i efikasnijem upravljanju rizikom.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić je rekao da su nas katastrofalne poplave 2014. i 2016. godine naterale da se suočimo sa nespremnošću za takve vanredne situacije, kao i da razumemo posledicu neinvestiranja u odbrambene kapacitete.

Izašli smo odlučni da ćemo naredne vanredne situacije, izazvane elementranim nepogodama dočekati spremniji i započeti zajedno aktivnosti na otklanjanju uzroka klimatskih promena na lokalnom nivou, naveo je Ružić i dodao da je današnjim potpisivanjem pomenutih protokola otvorena nova stranica održivog razvoja Srbije.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime