Protest radnika FIAT-a: Kratkotrajne blokade i sastanak sa Dašićem

0
1385

Radnici fabrike automobila FCA u Kragujevcu započeli su u podne protest zbog odluke menadžmenta da na dve godine “zamrzne” rad zbog pripreme proizvodnje električnog automobila, a radnicima je ponuđen odlazak u inostranstvo, ili otpremnina.

Oni su se u 12 sati okupili ispred fabričke kapije i krenuli prema centru grada sa namerom da blokiraju saobraćaj i traže da bez posredstva sindikata razgovaraju sa predstavnicima države i menadžmenta. Njima se pridružio i manji broj građana, usput viču “Vučiću lopove”, a policija nadgleda kretanje kolone.

Radnici su na kratko blokirali raskrsnice kod Šest topola i Zastavinog solitera

Potpredsednik sindikata “Nezavisnost” Igor Anđić rekao je da je nezadovoljstvo zaposlenih poruka kompaniji FIAT da fabrika mora da opstane, a ako ne može, da je napusti, a država da potraži investitore iz Kine ili Nemačke.

Predsednik Samostalnog sindikata u fabrici Saša Đorđević rekao je da će taj sindikat pre svega insistirati da od poslovodstva fabrike dobiju bolju ponudu za otpremnine za one radnike koji ne mogu da otputuju na rad u inostranstvo u jednu od četiri FIAT-ove fabrike u Češkoj, Slovačkoj, Nemačkoj ili Italiji.

Ti predstavnici sindikata su rekli da je država Srbija značajno pomogla toj kompaniji koja je, uz to dobila i jeftinu radnu sangu u Kragujevcu.

Radnici su protest nastavili ispred Skupštine grada, zahtevajući da im se obrati gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić.

On je izašao i poručio radnicima da su došli „ispred svoje kuće“:

“Potpuna je dezinformacija da ċe FIAT ugasiti fabriku. Odaberite petočlanu delegaciju koja ċe sa mnom da razgovara. Ovo je pitanje za Vladu Srbije, a ne za lokalnu samoupravu”, kazao je Dašić okupljenim radnicima.

Rekao je i da mogu uvek u Ministarstvo privrede, ali su radnici insistirali da ministri dođu u Kragujevac.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime