Prosvetni radnici zatražili prelazak na onlajn nastavu

0
701

Unija sindikata prosvetnih radnika Kragujevca zahteva od gradskog Štaba za vanredne situacije da se u školama na teritoriji grada odobri izvođenje onlajn nastave u trajanju od dve nedelje, kako bi se za to vreme suzbilo širenje virusa među decom i zaposlenima.

U Uniji podsećaju, piše Nova.rs, da je u proteklih desetak dana, u kragujevačkim školama značajno povećan broz zaraženih virusom Covid 19, kao i da na nastavu ne dolazi veliki broj učenika, koji su u izolaciji zbog kontakata sa zaraženima u porodici i školi.

U zahtevu stoji da su razlozi za prelazak na onlajn nastavu “potpuno opravdani”, te pored povećanja broja zaraženih i izolovanih, navode i da se u poslednje vreme školama javlja sve veći broj roditelja, koji se opredeljuju za onlajn nastavu za svoju decu, pa su grupe učenika sve manje.

U Uniji pojašnjavaju da bi se tokom onlajn nastave koristile postojeće platforme, koje i sada funkcionišu za potrebe učenika koji su se opredelili za nastavu na daljinu, dodajući da su modeli za učenje od kuće značajno unapređeni, u odnosu na one koji su se primenjivali tokom prvog talasa epidemije.

“Tada se u školama radilo ko je kako umeo, po savesti i ko je kako hteo. Neki su radili ozbiljno, na platformama za učenje na daljinu, ali je bilo i onih koji su nastavu sveli na čuveno ‘pročitajte lekciju sa te i te strane’ i to putem Vibera ili Fejsbuka. Roditelji su bili opravdano besni, i tražili naše zarade, jer su morali kod kuće da objašnjavaju gradivo svojoj deci, i to svakoga dana”, podsetili su u Uniji, uz napomenu da je sada situacija drugačija.

“Svaka škola se sada opredelila za jednu platformu, koja nije na društvenoj mreži, a u školi postoji administrator ili tim administratora, koji ima pristupne kodove našim virtuelnim učionicama. To, u praksi znači, da našim onlajn časovima mogu da pristupe direktori, služba stručnih saradnika na nivou škole, kao i prosvetna inspekcija. I sve to iz svojih ureda, naravno bez dodatnih troškova”, navedeno je u zahtevu Unije, koji je prosleđen kragujevačkom Štabu za vanredne situacije.

Iza ovog zahteva stoji Gradski odbor Unije sindikata prosvetnih radnika u kome je oko 1.900 zaposlenih iz 40 škola sa teritorije Kragujevca, Knića, Rače, Batočine i Gruže.

U Gradskoj upravi kažu da su primili zahtev Unije sindikata prosvetnih radnika za prelazak na onlajn nastavu, te da će već od sutra preduzeti odgovarajuće korake po ovoj inicijativi.

Štab za vanredne situacije zatražiće epidemiološku procenu nadležnog Instituta za javno zdravlje, na osnovu koje će dalje uputiti zahtev prema Ministarstvu zdravlja i Republičkom kriznom štabu.

Kordinatorka za sprovođenje protivepidemijskih mera i gradska većnica za zdravstvo dr Gordana Damnjanović pojasnila je da “lokalna samouprava ne može sama da donese odluku o prelasku na onlajn nastavu”, već da na osnovu određenih protokola i broja inficiranih u školama, odluku o tome donose nadležne republičke institucije.

U Kragujevcu, koji je među najvećim žarištima u Srbiji, na dnevnom nivou registruje se preko 200 novoinficiranih građana, a među njima ima i dece školskog uzrasta.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime