Projekat Urbana reciklaža prošao na konkursu Erste banke

0
1855

Među više od 60 projekata pristiglih na ovogodišnji, šesti po redu, konkurs Erste banke pod nazivom “Centrifuga” za finansiranje je odabrano 7 projekata. Među njima je i projekat Neformalne organizacije arhitekata (NOA) koju čini 5 mladih arhitekata sa područja grada Kragujevca: Đorđe Milovanović (koordinator grupe), Tamara Popović, Jovan Grbović, Marko Muždeka i Lazar Tucaković.

Erste Bank a.d. Novi Sad podržava mlade i njihove inicijative u oblasti kulture u Srbiji programom donacija namenjenih neprofitnim organizacijama. Program se realizuje u partnerstvu sa Balkanskimfondom za lokalne inicijative — BCIF. Centrifugu, putem pisma podrške, podržava i Ministarstvo kulture informisanja i informacionog društva Republike Srbije.

Cilj programa Centrifuga jeste da aktivira mlade od 15 do 30 godina da pokrenu kreativne kulturne sadržaje u mestima u Srbiji u kojima posluje Erste Banka. Sredstva su namenjena lokalnim, omladinskim neprofitnim organizacijama i neformalnim grupama koje se kreativno bave pitanjima kulturnog aktivizma u svojim mestima.

Osnovna ideja organizacije NOA je da se pokrene realizacija kreativnih ideja preko projekata. NOA želi da prezentuje arhitektonsku praksu kroz pokretanje akcija u javnim prostorima na području grada Kragujevca. Članovi organizacije žele da afirmišu i pokrenu kreativnu, mladu, lokalnu scenu, okupljanje preduzimljivih i društveno odgovornih aktera – stručnjaka u oblasti kulture i umetnosti, kao i širenje njihovog uticaja kroz zajedničko, vaninstitucionalno delovanje. Cilj im je da pokažu da neke ideje uz malo truda i angažovanja mogu biti sprovedene u delo.

Njihov projekat pod nazivom “Urbana reciklaža” zasniva se na reaktivaciji mikro celine Milošev venac 1 u Kragujevcu, konkretnije dvorište Prve kragujevačke gimnazije, kako bi se aktiviralo što više mladih. “Početni korak u izradi ovog projekta je bilo pronalaženje i mapiranje specifičnih nedovoljno iskorišćenih gradskih prostora koji pružaju mogućnost novog zajedništva. Malim, budžetski ograničenim intervencijama na takvim prostorima, radimo na njihovoj reaktivaciji i reidentifikaciji. Pružamo im nove sadržaje i na taj način ih činimo zanimljivijim i privlačnijim građanima, neposrednim korisnicima”, objašnjavaju članovi organizacije.

NOA je sprovela anketu o nedostacima konkretnog prostora među učenicima, na uzorku od oko 100 ispitanika. “Rezultati su nam pokazali da učenici smatraju ovaj prostor izuzetno bitnim, ali i da on ima dosta nedostataka, pre svega po pitanju nedovoljne opremljenosti i neadekvatnog održavanja. Takođe, većina učenika je pokazala spremnost da učestvuje u sprovođenju arhitektonske akcije na ovom prostoru”, objašnjavaju kreativci.

Još jedan od zadataka koji su članovi organizacije sebi postavili je smišljanje intervencije koja bi mogla da uključi što veći broj ljudi u realizaciju a ne samo u naknadno korišćenje. Stoga je prvi predlog intervencije formiranje urbanog mobilijara od elemenata, modula. Osmišljen je osnovni element – jastuk od pletenih džakova ispunjenih pločama stiropora koji je na ćoškovima probušen metalnim okruglim prstenovima. Provlačenjem kanapa kroz ove prstenove jastuke je moguće međusobno spajati i formirati različite elemente: dušek, stolicu, fotelju, sofu, ležaljku.

Drugi vid intervencije proizašao je iz same lokacije. Na prostoru dvorišta gimnazije uočen je betonski plato koji trenutno nema nikakvu funkciju. Ovaj prostor je prepoznat kao odličan za postavljanje 3 improvizovana stola za stoni tenis izrađenih od drvenih paleta i tabli pričvršćenih za njih.

Realizacija projekta planirana je za prvu nedelju septembra, čim se đaci vrate u školu. U realizaciji projekta će pomoći i Đački parlament Prve kragujevačke gimnazije kao i Gradska uprava grada Kragujevca koji su već dali odobrenje i saglasnost na ovaj projekat.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime