Pročitajte koje su stranke u Kragujevcu najaktivnije na Facebook-u

0
2993

Kragujevac-stranke

Bliže se lokalni izbori u Kragujevcu, a nadmetanje na internetu i društvenim mrežama biće zanimljivije nego ikada. Pored društvene mreže Facebook, bitnu ulogu odigraće i Twitter i Instagram. Ipak, odlučili smo se da istražimo nastup stranaka, pokreta i grupa građana na Facebook-u i broj pratilaca na nivou Kragujevca.

Primetno je da se mnogo više ulaže u sponzorisane objave nego proteklih godina i u ovoj izbornoj kampanji biće potrebno mnogo više sredstava za internet marketing nego ranijih godina. Sigurno je da će plakate i flajere sve više menjati sponzorisane objave političara i njihovih izbornih lista.

Naglašavamo da smo istraživali isključivo zvanične Facebook stranice, a ne profile i grupe, kao ni stranice lidera ili članova.

Vladajuća Srpska napredna stranka u Kragujevcu ima 2079 pratilaca. Njihovi koalicioni partneri izgleda da su ušuškani pored najveće stranke u Srbiji i Pokret socijalista, Pokret Snaga Srbije, Socijaldemokratska partija nemaju zvanične stranice, dok Nova Srbija ima 930 pratilaca na neažuriranom nalogu.

Opozociona Zajedno za Šumadiju pokušava do građana da dođe sve većim ulaganjima, ali sada su na 4799 pratilaca. Njihov koalicioni partner, Demokratska stranka, redovno ažurira novosti za svojih 1729 fanova, ali stranicu i Omladine od 1583, dok je Nova stranka na 273.

Socijaldemokratsku stranku prati 699 fanova, ali njihov partner u Kragujevcu, Nova Snaga, ima ubedljivo najviše pratilaca u gradu, 7345!

Liberalno demokratska partija ima 1753 korisnika Facebook-a koji ih prate, a njihov koalcioni partner sa lokalnih izbora 2012.godine, Srpski pokret obnove, 943.

Kragujevačka incijativa krenula je i u internet kampanju i sada su na brojci od 864 fana, dok je Pokret za naš grad ne polaže mnogo nade u marketing ovog tipa, kao i gradski odbor Socijalističke partije Srbije, sa kojim imaju potpisan sporazum, jer nemaju zvanične stranice. Zanimljivo je da nema ni Jedinstvene Srbije, ali je za PUPS Omladina prisutna sa 269 fanova.

Demokratska stranka Srbije verovatno najviše nade polaže u podmladak stranke, jer DSS Omladina Kragujevac ima 2298 pratilaca na redovno ažuriranom nalogu i zbog velikog broja pratilaca uključićemo u konkurenciju, a njihov partner Dveri nisu aktivne u našem gradu, i ako postoji stranica sa 926 fanova, ali bez fotografija i vesti.

Primetno je da Pokret Dosta je bilo najviše nade polaže u ovaj vid oglašavanja pa je njihov gradski odbor trenutno na 1756 pratilaca, ali i sa dosta sponzorisanih objava.

Srpska radikalna stranka nova je na ovom terenu i sa 83 fana kreću aktivnije u internet kampanju. Novoosnovana Ruska stranka ima 1581 pratioca.

Možda se mnoge stranke oslanjaju na podršku iz centrale i ne polažu mnogo nade u oglašavanje na lokalnom nivou kroz direktno obraćanje građanima u vezi grada Kragujevca.

Pokušali smo da ispratimo sve aktivne političke činioce u Kragujevcu i njihov nastup na društvenoj mreži Facebook. Ukoliko smo nekoga izostavili svakako nije namerno i ukoliko stranka kojoj pripadate ima nalog, a mi smo propustili da to pomenemo možete nas kontaktirati komentarima.

TOP 5
1. Nova Snaga 7345
2. Zajedno za Šumadiju 4799
3. Demokratska stranka Srbije 2298
4. Srpska napredna stranka 2079
5. Pokret Dosta je bilo 1756

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime