Privrednom savetu Kragujevca predstavljen projekat ”E2E”

0
1290

Privredni savet grada Kragujevca održao je danas prvu sednicu u novom sazivu na kojoj su najpre verifikovani mandati novoizabranih članova među kojima su ugledni privrednici, profesori Univerziteta u Kragujevcu, Regionalne privredne komore, Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja i predstavanici lokalne samouprave.

privredni-savet

Uloga članova Saveta je da svojim idejama i iskustvima utiču na pobolјšanje ekonomskih prilika i stvaranje pozitivnog poslovnog ambijenta u gradu.

Stalnim radnim telom Gradskog veća u narednom periodu od četiri godine predsedavaće Radomir Erić, član Gradskog veća zadužen za privredu a za zamenika imenovan je Nenad Cvetković, direktor kompanije ”Gomma Line”.

Na sednici je dogovoreno da se aktivno krene u realizaciju strateških cilјeva privrednog razvoja grada a predstavljen je i projekat ”E2E – Od obrazovanja do zapošljavanja”. O detaljima projekta govorio je Nebojša Simić, predstavnik švajcarsko – nemačke kompanije IP Consalting/Niras Group.

Prema rečima Simića, krajnji cilj projekta je zapošljivost i zapošljavanje mladih povezivanjem potreba lokalne privrede sa strukturama obrazovanja što podrazumeva koncept dualnog obrazovanja, odnosno saradnje srednjih stručnih škola i lokalne privrede.

Marija Stojadinović predstavnica Razvojnog biznis centra Kragujevac govorila je o sličnom i uspešno završenom pilot projektu koji se bazirao na modelu podrške povećanju zapošljivosti i zapošljavanja mladih u metalo-prerađivačkom sektoru, a koji se pokazao veoma uspešnim jer su se u završnoj fazi projekta nekoliko mladih ljudi zaposlilo i rade u svojoj struci.

Govoreći o unapređenju poslovnog ambijenta grada Kragujevca, predsednik Saveta Radomir Erić je najavio da je u planu da Biznis inovacioni centar dobije novu dimenziju i preraste u ”jedno mesto kontakta”.

“To podrazumeva obradu i sistematizovanje svih lokaliteta što će pružiti komplentnu i potpunu sliku poslovnog ambijenta budućim investitorima koji žele da posluju u našem gradu”, objasnio je Erić.

“Da bi strani investitori uspešno poslovali u našem gradu i regionu, potrebno je posvetiti više pažnje domaćim firmama, zadovoljiti sopstvene potrebe i to u smislu osposobljavanja i obuke kvalitetnog kadra koji će raditi po evropskim standardima”, istakao je Nenad Cvetković, direktor kompanije ”Gomma line”.

Inače, Rešenje o obrazovanju Privrednog saveta grada Kragujevca donelo je Gradsko veće na sednici održanoj u julu mesecu ove godine a njegov zadatak je davanje inicijativa u vezi ekonomskog razvoja grada, razmatranje strategija i planova ekonomskog razvoja i njihovog sprovođenja, davanje mišljenja i predloga za unapređenje rada u delu privrednih aktivnosti Gradske uprave, javnih preduzeća, ustanova i organizacija čiji je osnivač grad Kragujevac, donošenje zaključaka, preporuka i mišljenja od važnosti za unapređenje poslovne klime u lokalnoj zajednici kao i priprema izmena i dopuna strateških i akcionih planova ekonomskog razvoja grada Kragujevca.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime