Privrednici žele intenzivniju saradnju Kragujevca i RS

0
907

5

U okviru manifestacije “Dani Srpske u Srbiji“  u Kragujevcu je organizovan Privredni forum na temu mogućnosti i načina saradnje Područne privredne komore Banja Luka i Regionalne privredne komore Kragujevac.

Predsednik Regionalne privredne komore Kragujevac Predrag Lučić istako je da je cilj RPK da “poveže firme iz našeg komorskog sistema, ali ne samo radi plasmana robe nego radi dugoročne saradnje, posebno u prehrambenoj, metalskoj i drvnoj oblasti, ali i u oblasti turizma”.

Intenziviranje saradnje omogućilo bi i zajednički nastup na trećim tržištima,  zaključio je Lučić.

Ove godine akcenat manifestacije “Dani Srpske u Srbiji“ je na privrednoj saradnji, a naš zadatak je da budemo spona jer je Srbija vrlo značajan spoljno trgovinski partner za Republiku Srpsku, istakao je ministar za ekonomske odnose i regionalnu saradnju Vlade Republike Srpske Zlatan Klokić.

On je izrazio uverenje da će privredna saradnja biti intenzivirana na obostrano zadovoljstvo i izrazio zahvalnost privrednicima što su se odazvali i podržali manifestaciju.

Predstavljajući potencijale Područne privredne komore Banja Luka predsednik Goran Račić je istakao da je to najveća komora u komorskom sistemu Republike Srpske koja obuhvata 21 jedinicu lokalne zajednice – 19 opština i dva grada. Na tom prostoru se odvija 60 posto ekonomije Republike Srpske.

Uspeli smo da se nametnemo kao ozbiljan komorski partner. Završavamo mrežu auto puteva čime će Republika Srpska biti povezana sa međunarodnim koridorom, cena radne snage je konkurentna, cena električne energije je najniža u regionu, veoma je niska i cena gradnje kao i cene zakupa u postojećim industrijskim zonama, rekao je Račić.
Proizvodi iz Srbije, kako je rekao, čine 17 posto ukupnog uvoza i tretiraju se kao domaći proizvodi, ali je mala pokrivenost izvoza. Račić je dodao da u PPK Banja Luke žele da njihovi proizvodi budu više zastupljeni u asortimanima trgovačkih centara u Srbiji jer zadovoljavaju kvalitetom, dizajnom i cenom.

Kragujevac kao centar auto industrije posebno nam je važan, jer je i kod nas razvijena metalska i elektro industrija. Dobavljači smo BMW i Mercedesa, što je dobra preporuka da budemo dobavljači i auto industrije u Kragujevcu, smatra Račić.

Privrednom forumu prisustvovao je i Mlađen Cicović, direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji, a u ime grada domaćini su bili Ivica Momčilović zamenik gradonačelnika i Miroslav Petrašinović predsednik Skupštine grada.

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime