Priče o legendarnim koktelima (TOP 10)

0
5372

Ništa nas ne može bolje osvežiti u vrelim letnjim danima od koktela. Neki su slatki, neki su gorki, mogu biti miksovani sa pivom, vinom, konjakom, džinom, vodkom, rumom, tekilom, viskijem, apsintom… jednostavno, toliko je mogućih, otkrivenih i neotkrivenih kombinacija, da svako može pronaći idealan koktel po sopstvenom ukusu.

Kokteli se prvi put spominju 1806. godine kada je publikovan priručnik u Njujorku, kada je prvi put na papiru zabeleženo pitanje i odgovor – Šta je to koktel? Pisani odgovor je glasio ovako: “Koktel je stimulativno alkoholno piće sačinjeno od jakih alkoholnih žestina, šećera, vode i gorkih pića”. Koktel je u originalu miks destiliranog alkohola, šećera, vode i gorkih pića. Sastojci koktela su i voćni sokovi, med, led, mleko, biljke, šlag i slatke pavlake.

Kako je nastao naziv „koktel“?

Španci su u svojim pohodima na Latinsku Ameriku prenosili svoju kulturu, veru odnosno katolicizam, a između ostalog i borbu petlova. Pitate se sigurno: kakve veze ima borba petlova i koktel? Naime, po završetku borbe petlova, uvek se slavilo pa su se mešala pića raznih boja nalik na petlov rep (cock – petao; tail – rep). Tako su, prema jednoj verziji, nastali kokteli.

U nastavku teksta sledi lista 10 najpopularnijih koktela na svetu, sa kratkim zanimljivim pričama o tome kako su nastali i dobili ime po kojima su danas svetski poznati.

 

Koktel #10 – White Russian

Ovaj koktel je doživeo svetsku popularnost nakon sada već kultnog filma „The Big Lebowski“, gde je on bio omiljeno piće glavnog glumca (Džef Bridžis).

Piće nije rusko, ali se tako zove zbog prisustva vodke kao glavnog sastojka. Beli Rusi su bili antiboljševička grupa u Ruskom građanskom ratu. Postoji i priča da se White Russian pravio borcima u prvom Svetskom ratu kao dezert. Sve u svemu, kako je vreme prolazilo, koktel je bio sve popularniji, pogotovo među muškarcima.

Sastojci: Vodka, Kahlua, slatka pavlaka, led

 

 

Koktel #9 – Cosmopolitan

Cosmopolitan je stekao svetsku popularnost 1990-tih. Jedan od razloga njegove velike popularnosti među mlađim devojkama jeste često pominjanje u kultnoj seriji „Seks i grad“, gde ga je proslavila Sara Džesika Parker (u seriji Keri Bredšou).

Popularnost ovog koktela ide dotle da je čuveni proizvođač parfema DemeterFL napravio kolonjsku vodu koja miriše na koktel Cosmopolitan.

Sastojci: vodka, triple sec, limunov sok, sok od brusnice / borovnica

 

 

 

Koktel #8 – Sidecar

Pretpostavlja se da je koktel dobio naziv po prikolici motora kojom je jedan kapetan odvožen i vraćan iz kafanice u kojoj je ovo piće kršteno. Ta kafanica je „Harijev bar“  u Parizu.

Navodno, ovaj koktel je prvi put izmiskovan kada je jedan američki kapetan tražio da mu se smućka koktel koji će ga ugrejati od hladnoće koja je vladala napolju.

Sastojci: brandy, cointreau, limunov sok, šećer

 

 

 

Koktel #7 – Bloody Mary

Naziv „Bloody Mary“ (Krvava Marija) je povezan sa brojnim istorijskim ličnostima, ali najviše se vezuje za dve – Kraljicom Marijom I od Engleske, koja je taj nadimak dobila u 16. veku zbog progona protestanata, i krvavom Marijom iz folklora, legendarnog duha koji se pojavljivao u ogledalu ako bi se njeno ime nekoliko puta izgovorilo.

Sastojci: vodka, sok od paradajza, limunov sok, worcestershire sos, tobasco sos, so, mleveni biber

 

 

 

 

Koktel #6 – Tom Collins

Postoji nekoliko priča o tome zašto je koktel dobio ovo ime.

Mnogi tvrde da izvesni Tom Kolins nikad nije ni postojao. Naime, legenda kaže da je ovo ime rezultat šale koju su pravili Njujorkčani 1874. Ta šala je podrazumeva da neko naleti na svog drugara na ulici i kaže mu da ga dole u kafani neki Tom Kolins ogovara i priča pogrdne stvari u njemu. Kada taj drugar otrči u bar, tamo mu svi kažu kako je do sad bio tu i da je krenuo u susedni bar. Tako bi se oni podsmevali tom drugaru koji je trčao od bara do bara tražeći nepostojećeg Toma Kolinsa.

Sastojci: Old Tom džin, limunov sok, šećerni sirup, gazirana voda

 

 

 

Koktel #5 – Manhattan

Ovaj izvanredni koktel je postao pozant u Menhetn klubu, u Njujorku  1870. godine. U Holivudu je postao omiljeno piće bogataša i mafijaša između 1930. i 1940. godine. Prema jednoj legendi poslužen je na banketu majke Vinstona Čerčila, u čast predsedničkog kandidata Semjuela Dž. Tildena. Pa je ubrzo postao vrlo moderno piće. Postoji i druga legenda prema kojoj je ovaj koktel delo barmena Bleka, koji je radio u jednom baru na Brodveju, i to čak 1860. godine.

Sastojci: kanadski viski, vermut crveni, angostura, biter

 

 

 

Koktel #4 – Sex on the Beach

Najranija pouzdana informacija o ovom koktelu datira iz 1987. godine. Naime u okrugu Lauderdale Florida počela je proizvodnja Peach schnapps-a i u cilju boljeg marketinga ponuđena je nagrada za bar koji proda najviše pomenutog pića u iznosu od 1000 $, i barmenu koji to uradi u vrednosti od 100 $. Mladi barmen Ted Pizio je Schnapps od breskve pomešao sa vodkom, sokom od narandže i grenadinom. Piće je bilo ukusno i privlačno za tadašnje studente koji su studirali u neposrednoj blizini bara. U anketi većina studenata je rekla da ih piće podseća na Sex on the Beach (seks na plaži). U povratku u svoje okruge studenti su počeli da naručuju sada već popularni seks, ali naravno njihovi barmeni nisu imali pojma o tome. Probajući koktel samo su nagađali šta se nalazi u njemu tako da smo dobili koktel sa najviše varijacija na svetu.

Sastojci: vodka, liker breskva, sok od narandze, sok od brusnice / borovnice

 

 

 

Koktel #3 – Margarita

O tome kako je nastao koktel Margarita postoje naravno brojne druge priče. Jedna je priča o Majorie King koja je bila alergična na alkohol i iz nekog razloga mogla je da pije samo tekilu. 1938. za vreme posete u baru Rancho Del Gloria Bar u Rosarita Beach u Meksiku ona je zamolila barmene, da joj naprave koktel od tekile. Barmen Danny Herrera je sipao tekilu preko leda, dodao sok od limete i triple sec. On je preveo njeno ime Majorie na španski i tako je nastao naziv ovog pića.

Sledeća priča dolazi iz bara Tommy’s Place u Meksiku. Pančo Morales je radio u tom baru. 1942. godine jedna je gospođa naručila koktel “Magnolia”. Morales nije mogao da se seti ni jednog sastojka osim likera Cointreau. Dodao je njegovo omiljeno piće i novu mešavinu je nazvao po jednom drugom cvetu – bela rada, iliti na španskom –  margarita.

Sastojci: tekila, cointreau, sveži sok od zelenog limuna

 

 

 

 

 

Koktel #2 – Martini

Martini je jedan od najpoznatijih koktela na svetu . Suptilan, jak, odličan aperitiv, i uz to vrlo lepo izgleda. Njemu je posvećena cela knjiga “Stirred – Not Shaken” od John Doxat-a. On tvrdi da je koktel izmislio jedan barmen sa imenom Martini. Navodno ga je pripremio specijalno za Džona Rokefelera oko 1900. godine. Naziv Martini prvi put je pomenut u knjizi “New and Improved Illustrated Bartending Manual” koju je 1888. izdao Harry Johnson. Zadnja i možda najverovatnija priča o istoriji Martini koktela potiče iz 1911. godine. Tada je glavni barmen u hotelu Knickerbockers (New York) Marini di Arma di Taggia pripremao piće koje se sastojalo od London Gin-a, Noilly Prat vermuta i orange bitter-a.

Sastojci: francuski vermut Noily Prat, Bombay Sapphire džin, masline

 

 

Koktel #1 – Mojito

Mnogi stručnjaci i brojni ljubitelji  pića i koktela  smatraju Mohito  najboljim koktelom na svetu. Ovaj se koktel spominje  još u XXVI  veku. Prema jednoj legendi ovaj koktel se vezuje za Kubu gde je ovo piće najpre nazvano „El Draque“ u čast moreplovca Francisa Drejka. Navodno je prvi put napravljen u La Bodeguita del Medio u Havani. Poznato je da je Mohito bio najomiljeniji koktel Ernestu Hemingveju, a i mnogim drugim poznatim ličnostima.

Sastojci: nana, limeta, zuti secer, limunov sok, beli rum

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime