Premijera predstave „Gospodin Okati“ na PMF-u

0
1403

gospodin-okati-1

Dramska pozorišna predstava za decu rađena po motivima kratke priče „Okati“ Terija Džonsa biće premijerno izvedena 24. novembra u 17:30 u Svečanoj sali PMF-a, gde će se održati i prva repriza 29. novembra u 18 časova.

– Motiv tvrdičluka u književnosti kao pokretača radnje poznajemo još od antičkog doba i zlatnog ćupa (Plaut). U mnogim delima slične tematike kroz vekove, (Molijer, Dikens, Držić, Sterija) imamo junaka, odnosno anti junaka čija narav od njega pravi negativan karakter, a u isto vreme žrtvu služeći kao plodonosno polje za razvijanje dramske radnje.

Tako dolazimo i do Terija Džonsa, genijalnog šrafa Monti Pajtona, izuzetnog pisca. Njegova kratka i ozbiljna priča „Okati“ predstavlja mračan uvid u ljudsku gramzivost, a sebičluk i bezosećajnost pojedinca crpi do krajnjih granica. Njegove svevideće oči kojima je fizički obdaren, a moralno unakažen, od njega prave vladara sopstvenog sveta, ali samo za njega samog. U očima posmatrača on je samosažaljiv, tragičan lik.

Inspirisan ovom bajkom, želeo sam da lik Okatog iskoristim u pisanju vanvremenske komedije za decu (a i odrasle), a da apsurd njegove ličnosti iskoristim do kraja. Uz alanfordovske karaktere i teatralnost, ova brza farsa prožeta poznatim melodijama Darka Rundeka, stavlja pred našeg Okatog dva pitanja: Da li će ga pohlepa dovesti do neminovnog kraja i samouništenja, ili će proživeti katarzu i dobiti novu šansu – rekao je autor predstave Čedomir Štajn.

 

Premijera predstave:
24. novembar 2016. u 17:30 u svečanoj sali PMF-a

Prva repriza:
29. novembar 2016. u 18:00 u svečanoj sali PMF-a

Ulaznice možete rezervisati po ceni od 150 dinara na telefon 0653152938.

Tekst i režija – Čedomir Štajn.

Uloge:
Nenad Vulević – Gospodin Okati
Dubravka Brkić – Marijana
Čedomir Štajn – Princ Sofronije
Miroslav Čer – Trgovac

Scenograf i kostimograf: Alina Linkova
Izrada scenografije: Marko Veljković
Šminka: Đurđa Arsenijević
Fotografija: Nenad Borisavljević
Tehnička podrška: SKC Kragujevac
Produkcija: SuperMama Agencija

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite vaše ime